Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Work & Life 15 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

8 verrassende redenen om een vreemde taal te leren

Wanneer je met je baret op en een stokbrood in je hand door de romantische steegjes van de Franse hoofdstad loopt voel je je net een échte Parisienne. Het enige wat ontbreekt is de taal. Je kunt je nog net een rood wijntje bestellen zonder dat de ober je raar aankijkt, maar daar blijft het dan ook bij.Tja, had je Frans nu maar niet laten vallen zodra je hier de mogelijkheid voor kreeg.

Je droomt er nu al jaren van om deze taal vloeiend te spreken. Maar hey! Het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Dus waarom waag je je niet aan een vreemde taal? Naast het feit dat het hartstikke leuk is om je wegwijs te maken in een vreemd land heeft het leren van een vreemde taal verrassende voordelen!

LEES OOK: 10 ‘digitaal citytrippen’ slimmigheidjes die je nog niet kende

1. Brein

Onderzoek toont aan dat het leren van een vreemde taal je denkvermogen kan bevorderen. Tweetalig zijn heeft een positief effect op je cognitieve functies – waarnemen, denken, bewustzijn, geheugen, aandacht concentratie, kennis opnemen en verwerken -. Studeren is dé perfecte manier om je brein te trainen!

2. Multitasken

Hoewel er vaak vanuit wordt gegaan dat vrouwen twee dingen tegelijkertijd kunnen geldt dit niet voor iedere vrouw. Als je moeite hebt met een gesprek voeren terwijl de televisie aanstaat kan het leren van een vreemde taal hier verandering inbrengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meertalige personen betere multitaskers zijn!

3. Focus

Een studie toont aan dat mensen die over meer talen beschikken beter zijn in het observeren van hun omgeving. Dit houdt in dat meertaligen beter zijn in het focussen op relevante informatie en het filteren van irrelevante dingen. Spreek je meer talen? Dan herken je misleidende informatie binnen no time!

4. Moedertaal

Het bestuderen van een vreemde taal helpt je om je eigen taal nog beter onder de knie te krijgen. Juist omdat je beide talen analyseert én vergelijkt ben je continu bezig met je moedertaal. Handig!

5. No keuzestress

Studies wijzen uit dat mensen die twee (of meer) talen spreken meer rationele beslissingen kunnen maken. Iedere taal bevat verschillende verwikkelingen in zijn woordenschat die onbewust invloed hebben op je uiteindelijke keuze. Ook zijn tweetaligen eerder geneigd om hun keuze te heroverwegen in een tweede taal, wat zorgt voor vertrouwen in hun uiteindelijke keuze.

6. Carrière

Binnen onze internationale maatschappij is het niet verkeerd om twee talen te beheersen. Het kan jouw carrière zelfs een enorme boost geven! Misschien heb je er altijd van gedroomd om een café te openen in Frankrijk, veel te reizen voor je werk of te studeren in een ander continent. De wereld – op werkgebied – ligt voor je open!

LEES OOK: Waarom een carrièreswitch op latere leeftijd een heel goed idee is

7. Reizen

Je vakanties worden gegarandeerd leuker, omdat de drempel om dé taal van het land te spreken vervaagt. Je ontdekt hierdoor de authentieke kant van het land of continent en ervaart hierdoor het avontuur van je leven!

8. Zelfvertrouwen

Zodra je een nieuwe taal onder de knie hebt groeit je zelfvertrouwen enorm. Je kunt met meer mensen een praatje maken, begrijpt films en series zonder ondertiteling én je kunt toeristen helpen wanneer ze je de weg vragen. Alle complimentjes en de bewondering voor je nieuwe skill helpen uiteraard ook een handje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Hutong

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 verrassende redenen om een vreemde taal te leren
Sluiten