Redactie
Redactie Persoonlijk 7 oktober 2014

10 redenen waarom je m’n vriendin niet meer wil zijn

Tijden veranderen, fases komen en gaan met de bijbehorende vrienden en verschillende paden worden gekozen. Jullie hebben nu kinderen en er zijn mensen in je omgeving die niet in hetzelfde schuitje zitten. Ze vinden jullie kroost leuk hoor, echt. En een keertje oppassen hier en daar is echt geen probleem, maar soms voel je je een vreemde eend in de bijt.

Is het je weleens opgevallen, dat sinds je kinderen hebt je A: niet meer wordt meegevraagd door je kinderloze vrienden naar wat voor sociale gelegenheid dan ook. En B: dit weinig uitmaakt, want je wordt toch liever katerloos wakker als je peuter om 7.00 uur om eten jammert. Toch doet dit pijn. Maar als je de onderstaande punten leest, begrijp je ook wel waarom. Ergens. Immers, niet alles draait om ons nageslacht. Sorry, vriendinnen.

1. De avondjes dat jullie samenzijn, zijn bij jou thuis

Prima, want je hebt het grootste huis, de grootste bank en de grootste tafel. Ook heb je de meeste flessen wijn (heel gek, maar zodra je moeder wordt krijg je een wijnobsessie), maar toch gaat het na een tijdje wel vervelen, dat ‘thuiszitten’. Er loopt geen mannelijk schoon rond, behalve je eigen man en de meezingers klinken toch anders dan in de kroeg.

2. Je huis ligt vol speelgoed en ander kind-gerelateerd spul

Ook zoiets. Lokt vooral bij kinderloze vriendinnen een vraagteken op. “Je huis zag er vroeger echt zó anders uit.”

3. Je vindt dat ‘dat doet maar’ gedrag behoorlijk irritant

Vrijgezellenpraat. Man, man, man, wat ben jij blij dat je daar niet meer aan meedoet. Of vindt je het stiekem ergens best jammer? Je vrijgezellen vriendinnen genieten er van, dus laat ze. En jij had er toch helemaal niets meer mee, zei je?

4. Telefoongesprekken vereisen aardig wat geduld

Kun je je nog herinneren dat in het pre-kindtijdperk met een vriendin aan de telefoon zat die kinderen had? Ging dit soepel? Nee.

5. Nee, ‘even’ een oppas regelen is niet altijd mogelijk

Nadat je dat in op geërgerde toon in de groep hebt gegooid, word je dus ook minder snel gevraagd voor sociale get-togethers. Logisch.

6. Het idee dat je je kind mee kan nemen is alles behalve een goed idee

“Maar dan neem je je kind toch gewoon mee?” Lief aanbod, maar het is echt alles behalve een goed idee.

7. Je bent gewoon doodop

De ochtenden zijn voor jou nu wat vroeger de avonden waren. Dat sommige van jouw vriendinnen tot 11.00 uur in bed liggen, begrijp je best. Maar dat jij om 8.00 ‘s avonds in bed ligt, dat begrijpen ze niet.

8. Je praat anders dan vroeger

Dit kan betekenen dat je stiller bent geworden, dat je een ‘oepsiepoepsie’-woord hier en daar laat vallen of een moederlijke toon aanneemt. Kortom, je praat gewoon anders.

9. Je hebt het gevoel niet te worden begrepen

Joehoe, je hebt kinderen! Logisch dat vriendinnen zonder kinderen je niet altijd begrijpen. Want, ze hebben geen kinderen. Trek het je niet zo aan, want een slachtofferrol aannemen is dodelijk voor vriendschappen.

10. De tijd die je over hebt, steek je stiekem liever in je gezin

Is zo. Je prioriteiten worden anders en je stelt je, automatisch, minder sociaal op. Ook niet zo zeuren achteraf dan, dat je je vriendinnen niet zo vaak meer ziet.

Begrijp ons niet verkeerd, moeders zijn dolgelukkig met het feit dat ze vriendinnen hebben zonder kinderen en ja, generatie op generatie moeders hebben de vriendschappen overleefd. Maar geef toe, het wordt gewoon anders. Al met al is het wel zo dat vriendinnen het moederschap een stuk draaglijker maken. Dat je spontaan even kunt lachen. Of huilen. Of gewoon even kunt zeuren. That’s what friends are for. Ook als het over kinderen gaat. Ongeacht je vriendinnen wel of geen kinderen hebben. Wij zeggen: hulde aan alle vriendschappen!

Reageer op artikel:
10 redenen waarom je m’n vriendin niet meer wil zijn
Sluiten