Reflectie is waar het veel ouders (door tijdgebrek) aan ontbreekt

Als werkende moeder zijn je dagen waarschijnlijk van uur tot uur gevuld. In 24 uur moet je werken, koken, wassen, boodschappen doen en niet te vergeten: je kinderen opvoeden. Om bekaf op de bank te belanden. Tóch zou je af en toe tijd vrij moeten maken voor reflectie. Famme laat zien hoe je dit aanpakt.

Volgens Erin Leyba – een Amerikaans psychotherapeut en auteur van het boek ‘Joyful parenting’ – is reflectie een belangrijk onderdeel bij het ontwikkelen van warme, rustige en effectieve zorg voor kinderen. Je moet er alleen wel de tijd voor hebben (of nemen). En dat is nou net waar het ouders anno 2017 vaak aan ontbreekt.

Het missende stukje

Leyba noemt reflectie ook wel ‘het missende stukje’ van ouderschap. Stress, overwerk en uitputtingsverschijnselen zouden ervoor zorgen dat ouders er simpelweg niet aan toekomen. Zonde, want eerdere ervaringen zijn van grote waarde als je van plan bent dingen in de toekomst anders aan te pakken.

Lees ook: Opvoeden zonder straffen, op alle fronten fijner en effectiever

De voordelen van reflectie

Uit onderzoek van de Universiteit van Harvard blijkt dat leren van directe ervaringen veel effectiever is wanneer gekoppeld aan reflectie. De resultaten van het desbetreffende onderzoek laten zien dat wanneer mensen de tijd nemen om te reflecteren, ze meer geloven in hun vermogen om een bepaald doel te bereiken. Dit betekent dat reflectie ouders niet alleen kan helpen identificeren wat ze graag anders zouden willen doen, maar dat het ze misschien ook het zelfvertrouwen geeft om het écht te doen.

“Positieve reflectievragen kunnen helpen bij het bereiken van gewenste veranderingen.”

Daarnaast zou reflecteren op het eigen gedrag helpen om gewenst gedrag bij kinderen te versterken, en ongewenst gedrag de kop in te drukken. Een evaluatie van een Australisch ouderschap programma genaamd Bringing Up Great Kids liet zien dat ouders zich na het reflecteren rustiger voelden, meer mindful waren en positiever reageerden op hun kinderen.

Spiritueel opvoeden, hoe doe je dat? (deel 1/2)

Mindfulness techniek

Een onderdeel van het ouderschap programma was een mindfulness techniek genaamd ‘Stop, Pause, Play’. Dit hield in dat ouders (wanneer het kind bijvoorbeeld vervelend deed) moesten stoppen, pauzeren en reflecteren.

Hierna mochten ze pas reageren op de actie van het kind. De ouders lieten weten beter te begrijpen hoe de opvoeding die zij vroeger hadden genoten van invloed is op hun manier van opvoeden, en welke invloed hun gedrag heeft op de kinderen.

Meer lezen: Als je zo praat tegen je kinderen, wordt opvoeden een feestje

Hoe doe je dat, reflecteren?

Tijd om zelf aan de gang te gaan. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe. Simpelweg terugdenken aan afgelopen week zet helaas geen zoden aan de dijk. Veel effectiever is om specifieke reflectie vragen aan jezelf te stellen. Ook kan het nuttig zijn om je antwoorden op te schrijven, of erover te praten met bijvoorbeeld je partner.

Waarom het belangrijk is dingen voor jezelf te doen, júíst als je een (jonge) moeder bent

Erin Leyba heeft een lijst met vragen opgesteld die je aan jezelf kunt stellen. De meeste vragen hebben een positieve inslag, omdat het volgens haar kan helpen bij het bereiken van gewenste veranderingen. Van fouten kun je leren, maar van positieve ervaringen kun je net zo goed leren natuurlijk.

Dit zijn de 5 dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben

Neem af en toe de tijd om over het volgende na te denken:

 • Mijn favoriete bonding momentje tussen mijn kinderen en mij deze week was…
 • Een liefdevol moment met mijn partner deze week was…
 • Een manier waarop ik in contact bleef met vrienden deze week was…
 • Een manier waarop ik tijd heb vrijgemaakt om te rusten deze week was…
 • Een ding dat ik deze week bijzonder goed deed als ouder was…
 • Een (onverwachts) aardig gebaar dat ik deze week voor iemand maakte was…
 • Ik voel me dankbaar voor de manier waarop…(naam) me hielp of ondersteunde deze week.
 • Iets wat ik echt leuk vond aan mijn kinderen deze week was…
 • Volgende week, kijk ik uit naar…
 • Een manier waarop ik volgende week beter wil opvoeden is…
 • Een manier waarop ik volgende week beter wil bonden met mijn partner is…
 • Een manier waarop ik denk nog beter te kunnen bonden met mijn kinderen volgende week is…
 • Als ik één woord moest kiezen om me op te focussen voor volgende week zou dat…zijn.

8 vragen die je jezelf zou moeten stellen in een relatie

Reageer op artikel:
Reflectie is waar het veel ouders (door tijdgebrek) aan ontbreekt
Sluiten