Redactie
Redactie Columns 14 mrt 2017

Regels voor vrouwen: we moeten heel veel, maar vooral van onszelf

Deze dagen worden we doodgegooid met debatten. Gelukkig maar, want dat betekent dat we in een land wonen waar gedebatteerd mag worden. Ook als dat betekent dat politici dingen zeggen waar je het minder of compleet niet mee eens bent, het mag allemaal.

Er zijn ook landen waar over dit alles niet zo openlijk gediscussieerd kan worden. Waar vrouwen niet mogen autorijden, geen onbedekte kleding mogen dragen of zonder man over straat mogen. Hier mag dat allemaal, gelukkig.

Wat nou vrij?

Wat niet wil zeggen dat vrouwen in ons land het makkelijk hebben, integendeel. Die moeten namelijk ook een heleboel, heb ik de afgelopen 36 jaar gemerkt. Vrij? Wat nou vrij? Een bloemlezing van alle dingen die vrouwen wel en niet geacht worden te mogen/kunnen/moeten.

Geen witte leggings
We moeten ons netjes gedragen. Netjes, maar niet té. Liefst (hoge) hakken dragen, want in platte schoenen komen onze benen niet zo mooi uit. Geen witte leggings aantrekken, nooit witte leggings. Geheel terecht. In diezelfde categorie horen wat mij betreft Uggs, maar er schijnen mensen te zijn die die oprecht mooi vinden. Zelfde geldt voor Birckenstocks. Als je een kort rokje aan hebt, liever geen decolleté. En vice versa. En welke kapper de term ‘kort pittig’ heeft bedacht in combinatie met het woord ‘coupe’, moeten ze opsluiten in het Muiderslot.

Heb mannen lief

We moeten niet te plat praten, want ordinaire vrouwen zijn niet leuk. Preutse vrouwen zijn dat ook niet. Preutse vrouwen die af en toe een tikkie ordinair uit de hoek komen, die vinden ze het leukst. Met ‘ze’ worden trouwens mannen bedoeld. Want die moeten we liefhebben, koesteren, bekoren. Hoeft helemaal niet, trouwens, het mogen ook andere vrouwen, konijnen of mooie sterrenhemels zijn.

Tolereren

Dat moeten we ook: accepteren. Tolereren. Iets over je tekortkomingen omarmen in plaats van je ertegen verzetten. Over verzetten gesproken: een beetje ruw is lekker, maar niet té. Openlijk zeggen dat je Fifty Shades of Grey lekker vindt, doe je alleen bij vriendinnen. Met wie je trouwens niet over voetbal moet praten.

Dat moeten we ook niet met mannen, want dat is niet sexy. Komen we weer terug bij die verdomde hakken, die zijn dat wel. Een vrouw die kan koken is dat ook, vind ik. Maar er schijnen mensen (mannen) te zijn die dat een basiseis vinden. Vind ik niet. Jammer joh.

Attent zijn

Vrouwen moeten twee dingen tegelijk kunnen doen, liefst twee-en-dertig eigenlijk. Als een man dat niet kan (standaard), is dat niet erg, maar een vrouw die dat niet kan, dat is dan ineens raar. Vrouwen moeten ook attent zijn, geen verjaardagen vergeten en op elk whatsappje reageren. Liefst binnen een uur. Van wie dat moet? Van onszelf natuurlijk, dat boeit mannen namelijk echt niet.

Vrouwen moeten de deur dichtdoen als ze op de wc zitten. Mannen wat mij betreft ook, en ja, ook als ze staan. Vrouwen mogen geen winden laten of boeren, as if. Vrouwen mogen wel bier drinken, maar niet teveel. Liever wijn, dat staat wat vrouwelijker. Net als hakken.

Wel snoepen

Vrouwen moeten op hun lijn letten. Vind ik persoonlijk echt dikke onzin, maar er moet toch een reden zijn dat Fajah Lourens niet één, maar twee keer in de top 10 van meestverkochte boeken op Bol.com staat. Kutkillerbody. Vrouwen mogen zeker wel snoepen, maar een vrouw languit op de bank met een zak chips voor haar alleen wordt toch enigszins argwanend bekeken. Mannen zitten er elke zondagavond om zeven uur standaard zo bij. Vrouwen moeten zich beheersen. Vinden we zelf.

Vrouwen mogen ook een mening hebben, graag zelfs. Maar niet te dominant, en het is niet de bedoeling dat je mannen ermee omver kletst. Sowieso moeten we niet teveel kletsen, het woord alleen al. Vrouwen moeten niet roddelen, maar ze (we) doen het allemaal. Openlijk zeggen dat je Halina irritant vindt mag wat mij betreft dan weer wel, maar dat is omdat die gewoon iets teveel kletst. Ach, we zouden eigenlijk vooral iets liever moeten zijn. Voor elkaar en vooral voor onszelf.

Huiswerk nakijken

Maar daar hebben we geen tijd voor, want we moeten van alles. Voor onze bloedjes van kinderen zorgen, bijvoorbeeld. Moeten zorgen dat het ze aan niks ontbreekt. Treinstations bouwen, Dora-stickerboeken doorploegen, huiswerk nakijken, kamers opruimen, uitjes regelen. En ook nog werken, tussen de bedrijven door. We moeten eten koken, als het even kan elke avond. Dat is voor sommige vrouwen makkelijker dan voor de ander, en al helemaal als ‘lekker’ ook nog een vereiste is. Zie boven.

Vrouwen moeten heel veel, maar vooral van zichzelf, als je dit lijstje zo beziet. Wat mij betreft hoeven vrouwen helemaal niks.

O ja, toch wel.
Stemmen.
Morgen.

LEES OOK: dit is wat kinderen zouden doen als ze het voor het zeggen hadden

Reageer op artikel:
Regels voor vrouwen: we moeten heel veel, maar vooral van onszelf
Sluiten