Een reisverzekering afsluiten: wat is het en waarom zou je het doen?
Je hebt je vakantie al geboekt, nu kan het aftellen beginnen! Maar heb je al wel aan een reisverzekering gedacht? Het kan handig zijn om er eentje af te sluiten, zo kun je echt onbezorgd op vakantie.
Hier lees je alles over het afsluiten van een reisverzekering, wat is het nou precies en waarom zou je ervoor kiezen?
Wat is een reisverzekering?
Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend om een reisverzekering af te sluiten zodra je op reis of op vakantie gaat. Voor anderen is het nog onbekend terrein. Je kunt ervoor kiezen om zonder reisverzekering op reis te gaan, maar dat is niet altijd verstandig. Stel je voor dat je te maken krijgt met (ernstige) ziekte of een ongeval, je hebt dan belang bij goede hulp. Kosten van deze hulp kunnen heel hoog zijn, maar dankzij een reisverzekering met dekking van medische kosten in het buitenland, hoef je je daar niet meer druk over te maken en kun je zorgeloos op vakantie.
Er zijn twee soorten reisverzekeringen: zo kun je kiezen uit een tijdelijke/kortlopende reisverzekering, of een doorlopende reisverzekering. Voor welke je moet kiezen? Dat hangt af van hoe vaak je op reis gaat, en wat voor reisjes je maakt.
Verschil kortlopende en doorlopende verzekering
Ga je bijvoorbeeld regelmatig weekendjes weg of op vakantie? Een doorlopende reisverzekering is dan het meest geschikt voor jou. Ga je niet vaker dan één of twee keer per jaar op vakantie? Dan is een kortlopende reisverzekering genoeg. Deze verzekering kun je namelijk afsluiten voor de periode dat je reist of op vakantie bent. Ben je weer terug van vakantie? Dan stopt de reisverzekering ook. De premiebetaling voor een kortlopende reisverzekering is eenmalig.
Een doorlopende reisverzekering is dus handig als je vaker per jaar op reis gaat. Ga je wel eens weekendjes weg, onderneem je regelmatig stedentrips en ga je op pad in de zomervakantie? Dan is verzekerd zijn gedurende het jaar ideaal. Zo hoef je ook niet steeds apart een reisverzekering af te sluiten, een doorlopende reisverzekering wordt ieder jaar namelijk automatisch verlengd.
Beide verzekeringen hebben in de meeste gevallen een uitgebreide basisdekking, en beide kun je uitbreiden met een annulerings- en werelddekking.
Zinvol of niet?
Als je een reisverzekering besluit af te sluiten, of dat nou een kortlopende of doorlopende verzekering is: het neemt wat zorgen van je weg. Er zijn namelijk een aantal risico’s waar je zelf misschien niet zo snel aan denkt, maar die wel door een reisverzekering worden gedekt. Stel dat je bijvoorbeeld langer in een hotel moet verblijven door calamiteiten, deze extra kosten (bij acute problemen) worden gedekt. Ook als je eerder je reis moet afbreken, door ziekte of ongeval, worden deze kosten ook gedekt. Gebeurt er iets op vakantie en je hebt bijzonder vervoer (ambulance of gipsvlucht) nodig, hoef je hier ook niet zelf voor op te draaien.
Overlap andere verzekeringen
Het kan zijn dat er enige overlap is met een zorg-, ongevallen-, kostbaarheden- of inboedelverzekering. Zo vergoedt je zorgverzekering meestal al medische kosten in het buitenland (Europa), tot een bepaalde hoogte. Aan de andere kant valt het vroegtijdig afbreken van een reis door een ziekte of ongeval niet onder je ziektekostenverzekering, maar wel onder je reisverzekering. Het komt erop neer dat een reisverzekering een combinatie is van een aantal verzekeringsvormen in één pakket, je kunt kiezen welke rubriek (verzekeringsvorm) je niet wilt verzekering, daardoor heb jij zelf in de hand in hoeverre er sprake is van een overlap.
Enkele rubrieken die je op een reisverzekering kunt uitsluiten zijn de volgende:
- Als je een volledige auto- of cascoverzekering hebt, is autohulp in het buitenland in de meeste gevallen al verzekerd. Wat hier buiten valt zijn de kosten van de huur van een vervangende auto, mocht dat nodig zijn. Dat is bij een reisverzekering wel gedekt, houd daar dus rekening mee.
- En wat we al schreven, je zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke kosten in het buitenland, maar slechts op basis van de Nederlandse tarieven. Medische kosten in het buitenland kunnen hoger uitvallen en dat wordt wel meegenomen in een reisverzekering.
Wat wordt gedekt?
Als je een reisverzekering afsluit is verlies, diefstal of beschadiging van je bagage verzekert. Als je van plan bent om veel of kostbare bagage mee te nemen, kan dit dus handig zijn. Enkele rubrieken waar een reisverzekering uit bestaat zijn ongevallen, bagage, geneeskundige kosten en buitengewone kosten (ook wel SOS kosten genoemd). Hieronder vallen kosten als de kosten van een ongedwongen langer hotelverblijf, de kosten van een opsporings- en/of reddingsactie, reisdocumenten en de begrafenis- of crematiekosten. Daarnaast biedt deze verzekering ook ‘concrete’ hulp, je kunt namelijk 24 uur per dag de Alarmcentrale bellen.
Het is ook mogelijk om je reisverzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen, waardoor je extra verzekerd bent. Denk aan een annulerings-, reisrechtsbijstand, autohulppakket en extra sportuitrusting.