Maaike Helmer
Maaike Helmer Beauty juli 9, 2015

Rel over gaatjes in oren van jonge kinderen

Gaatjes in de oren van een baby? In het Vereningd Koninkrijk is het een hot topic. Daar is namelijk een online petitie die het prikken van gaatjes in oren van baby’s wil verbieden.

Onder de petitie staan binnen een week al meer dan 40.000 handtekeningen. Lid van The Labour Party Mark Tami heeft aangegeven het onderwerp in The House of Commons (de Britse Tweede Kamer) aan te kaarten. Susan Ingram, die de petitie in het leven riep, vindt gaatjes prikken bij jonge kinderen een vorm van kindermishandeling: ‘Kinderen lijden onnodig angst en pijn en het dient geen ander doel dan de ijdelheid van ouders. Andere vormen van kinderen pijn doen zijn verboden, waarom zou dit een uitzondering moeten zijn?’

Volgens tegenstanders van het gaatjes prikken moeten kinderen oud genoeg zijn om zelf te kunnen beslissen of ze het willen. Anderen zeggen juist: ouders maken continu keuzes voor hun kinderen, waarom bij dit onderwerp niet? Bovendien is het in sommige culturen heel normaal om kinderen al jong te voorzien van gaatjes in de oren. Wordt daar dan geen rekening mee gehouden?

Mislukte oorpiercing bij driejarige

De Britten zijn niet de enigen die zich over het onderwerp opwinden. Een aantal jaren geleden liet Wolfram Hartmann, voorzitter van de Duitse vereniging van kinder- en jeugdartsen, zich ook al kritisch uit over dit onderwerp. Hij noemde het vergelijkbaar met besnijdenis. Niet-medische besnijdenis is overigens verboden in Duitsland. Hartmanns uitspraak over oorgaatjes kwam naar aanleiding van een rechtszaak over een mislukte oorpiercing bij een driejarige. De piercing was volgens de ouders niet op de juiste plek gezet en volgens hen is het meisje getraumatiseerd geraakt. Overigens zijn er geen studies die zeggen dat het schieten van oorgaatjes bij jonge kinderen gevaarlijk is voor hun gezondheid.

En: wat vind jij hiervan? Praat mee op Facebook!

Jullie hebben of krijgen een meisje? 18 tips voor vaders! >

Reageer op artikel:
Rel over gaatjes in oren van jonge kinderen
Sluiten