Loopt je relatie even niet zoals je wil? Déze truc maakt het makkelijker

Zelfs de gelukkigste stellen met de gezondste relaties gaan wel eens door zwaar weer. In iedere lange termijnrelatie word je vroeg of laat geconfronteerd met conflict. Je kan dus maar beter een manier vinden om om te gaan met relatie-stress, maar goed nieuws: zo ingewikkeld is dat niet. 

Cortisol

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er één truc is die altijd werkt wanneer je relatie je stress bezorgt: je matties. Onderzoekers van de universiteit van Texas namen iedere dag het speeksel af van 150 pasgetrouwde stellen. Vervolgens maten ze de hoeveelheid cortisol (=stresshormoon) in het speeksel. De stellen vulden ook een vragenlijst in over het aantal vrienden, de kwaliteit en kenmerken van hun vriendschappen en banden met familie om te achterhalen wat voor rol onze sociale netwerk speelt ten tijde van relatieproblemen.

Psychologische druk

Zo ontdekten ze dat de stelen die aangaven dat ze een hechte band koesteren met vrienden en/of familie minder psychologische druk ervaarden wanneer er sprake was van een conflict binnen hun relatie. Wanneer je met een vriendin koffie drinkt om even te ventileren over je geliefde, ontstress je als het ware je lichaam. Dat maakt het makkelijker om het conflict in kwestie te verwerken en op te lossen.

Interessant genoeg was dit niet het geval bij pasgetrouwden met een groot, doch niet per se hecht netwerk. Dat betekent dus dat wanneer het op vriendschap aankomt, kwaliteit boven kwantiteit gaat.

Liefde

‘Het is essentieel om vrienden en familie te hebben tegenover wie je je kan uiten omdat zij je die liefde en gevoeligheid kunnen geven wanneer je die nodig hebt. Ze geven je perspectieven die je voorheen misschien niet had overwogen, brengen de intensiteit van je gedachtes, angsten en gevoelens weer in balans en laten je inzien op wat voor manier jij bedraagt aan bepaalde uitdagingen’, zegt therapeut Anahid Lisa Derbabian.

Kortom: twijfel geen moment om die lieve vriendin te bellen wanneer het thuis even niet lekker loopt.

Heb je nog een moeder met wie je een goede band koestert? Dit is een heel belangrijke reden om haar vandaag nog te bellen. 

Bustle

Reageer op artikel:
Loopt je relatie even niet zoals je wil? Déze truc maakt het makkelijker
Sluiten