Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Persoonlijk 28 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Happy single of juist in een lange relatie: je hebt het waarschijnlijk van je moeder

Heb jij een turbulent liefdesleven met elke paar weken/maanden/jaar een nieuwe vriend, ben je al vanaf je 16e samen met de liefde van je leven of hoop je gewoon op een heleboel katten? Hoe je relatiestatus ook is: grote kans dat ‘ie op die van je moeder lijkt.

Althans, dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Ohio. Zij verzamelden gegevens van ruim 7000 mensen en hun biologische moeders, 24 jaar lang, sinds 1979. Daarbij letten ze vooral op de gewoonten wat betreft partners: huwelijken, scheidingen en andere relaties en break-ups.

Dit is hoe mindset je relatie kan maken of breken (volgens onderzoek)

Het voorbeeld van de moeder

En wat blijkt: kinderen van vrouwen die regelmatig van parner wisselden, deden dat zelf vaak ook. Had de moeder een lange relatie, dan wilden kinderen dat vaak ook.

Volgens de onderzoekers hebben zowel het aantal huwelijken als het aantal samenwoon-partners van de moeder effect op kinderen. Vooral kinderen van samenwonende (maar ongetrouwde) moeders hadden meer relaties, omdat die relaties vaak eerder uitgaan.

Waar die invloed door veroorzaakt wordt, weten de onderzoekers nog  niet, maar moeders zijn natuurlijk wel vaker een groot voorbeeld voor hun kinderen – of dat nu bewust of onbewust is.

Eerder werd bijvoorbeeld ook al gevonden dat kinderen van gescheiden ouders zelf ook sneller scheiden dan kinderen van ouders die bij elkaar blijven.

Dus lukt het je maar niet om lang in een relatie te blijven, maar wil je dat wel? Je wordt bedankt, mam.

Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Telegraph

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Happy single of juist in een lange relatie: je hebt het waarschijnlijk van je moeder
Sluiten