Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Persoonlijk 28 november 2018

Happy single of juist in een lange relatie: je hebt het waarschijnlijk van je moeder

Heb jij een turbulent liefdesleven met elke paar weken/maanden/jaar een nieuwe vriend, ben je al vanaf je 16e samen met de liefde van je leven of hoop je gewoon op een heleboel katten? Hoe je relatiestatus ook is: grote kans dat ‘ie op die van je moeder lijkt.

Althans, dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Ohio. Zij verzamelden gegevens van ruim 7000 mensen en hun biologische moeders, 24 jaar lang, sinds 1979. Daarbij letten ze vooral op de gewoonten wat betreft partners: huwelijken, scheidingen en andere relaties en break-ups.

LEES OOK: Een single moeder daten? Dit moeten mannen weten!

Het voorbeeld van de moeder

En wat blijkt: kinderen van vrouwen die regelmatig van parner wisselden, deden dat zelf vaak ook. Had de moeder een lange relatie, dan wilden kinderen dat vaak ook. Volgens de onderzoekers hebben zowel het aantal huwelijken als het aantal samenwoon-partners van de moeder effect op kinderen. Vooral kinderen van samenwonende (maar ongetrouwde) moeders hadden meer relaties, omdat die relaties vaak eerder uitgaan.

Waar die invloed door veroorzaakt wordt, weten de onderzoekers nog  niet, maar moeders zijn natuurlijk wel vaker een groot voorbeeld voor hun kinderen – of dat nu bewust of onbewust is. Eerder werd bijvoorbeeld ook al gevonden dat kinderen van gescheiden ouders zelf ook sneller scheiden dan kinderen van ouders die bij elkaar blijven.

LEES OOK: Dit is hoe mindset je relatie kan maken of breken (volgens onderzoek)

Dus lukt het je maar niet om lang in een relatie te blijven, maar wil je dat wel? Je wordt bedankt, mam.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

The Telegraph

Reageer op artikel:
Happy single of juist in een lange relatie: je hebt het waarschijnlijk van je moeder
Sluiten