Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 5 dec 2018
Leestijd: 5 minuten

7 relatieproblemen die al-tijd naar boven komen drijven rond de feestdagen

De feestdagen zijn de gezelligste tijd van het jaar. Maar die vlieger gaat niet per se op wanneer het op je relatie aan komt.

Discussies

De stress van het hele land doorkruizen, cadeaus kopen, eem bomvolle agenda en moeilijke familieleden eisen z’n tol op jou en je partner. Niet alleen individueel, maar ook als stel zijnde. Dikke kans dat je jezelf erop betrapt dat jullie ieder jaar weer dezelfde discussie voeren. Relatietherapeuten weten precies welke discussies dat zijn én delen ook meteen hoe je die vastgelopen langspeelplaat voorkomt.

1. Niet eerlijk zijn over de uitgaven

Tussen het kopen van cadeaus, boodschappen en kerstdecoratie door kunnen die feestdagenuitgaven leiden tot discussie aan waar jullie wel of geen geld aan besteden. Het wordt een serieus probleem als een van de twee niet eerlijk is over aankopen of ze expres verborgen houdt.

‘Om te voorkomen dat je het gevoel hebt dat je financieel vreemdgaat, kun je van tevoren met elkaar zitten en een lijstje maken van waar jullie geld aan uitgeven. Samen stellen jullie een budget op en houd je je daaraan. Bekijk ook waar je kan besparen. Misschien kun je voor alternatieve cadeaus gaan en bijvoorbeeld zelf koekjes bakken of zelf kerskaarten knutselen’, tipt familietherapeut Sheri Meyers.

2. Uitvogelen waar jullie het vieren (zonder iemand te passeren)

Een probleem dat altijd opdoemt: waar vieren jullie Sinterklaas, kerstavond, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en oud en nieuw? Het voelt alsof je nooit iedereen tevreden kan stellen. Het beste wat je kan doen om ook nog een beetje bij zinnen te blijven, is de feestdagen opsplitsen. Bijvoorbeeld: Sinterklaas bij jullie, Kerst bij zijn ouders, oud en nieuw met jouw ouders. Of Tweede Kerstdag bij jouw ouders. Je kan dat dan ieder jaar rouleren. Maar op één dag van de ene familie in Groningen naar de andere familie in Maastricht karren, maakt niemand gelukkig. Als die oplossing voor jullie niet werkt, kun je overwegen beide families bij jullie thuis uit te nodigen. Maar de stress die dat oplevert, is weer een heel ander verhaal…

3. Teveel drank

Je rolt van de ene borrel naar de andere en dat is hartstikke gezellig, al denkt je partner daar misschien anders over wanneer je ‘s avonds laat teut naast hem in bed kruipt. Het drinken an sich is meestal niet het probleem, maar wel het gedrag dat daar uit voortvloeit. Ook zo’n veel voorkomende ruzie: wie de Bob is en het feest nuchter moet doorstaan. Maak van tevoren duidelijke afspraken om misverstanden en verwarring te voorkomen.

4. Botsende tradities

In jouw gezin werd nooit aan kerstcadeautjes gedaan terwijl de familie van je partner helemaal losgaat met cadeaus. Of je schoonfamilie vindt het een geweldig idee om met z’n allen te hardlopen voor de kerstbrunch terwijl jij al aan het eind van de straat het gevoel hebt dat je out gaat. Tradities rondom de feestdagen worden gemaakt in je jeugd en zijn daardoor emotionel nogal beladen. Iedereen is gehecht aan hoe zij het  thuis doen en wat minder flexibel wanneer het aankomt op andere tradities.

Of je elkaar nou in het midden ontmoet of het ‘t ene jaar op jouw manier doet en het volgende op de zijne: onthoud dat er niet één juiste manier bestaat. Misschien bedenken jullie wel een eigen traditie die minstens zo leuk en betekenisvol is als de traditie waar je mee bent opgegroeid.

5. Dealen met moeilijke schoonfamilie

Als je oom knetterlam wordt op iedere familiefeest of je schoonmoeder nooit iets aardigs over je kan zeggen of je neef altijd twee uur te laat komt, is de kans klein dat jij ze kan veranderen. In plaats van overstuur te worden, kun je van tevoren bedenken wat je triggert en een andere reactie oefenen om de dynamiek te veranderen. Adem diep in en zie je zelf als die warme gastvrouw die zich respectvol, volwassen en nuchter gedraagt, niet constant in de verdediging schiet en haar huis vervult met liefde en goedkeuring.

Bedenk een back-upplan met je partner. Verzin een geheim teken dat je kan gebruiken als je wil dat je partner te hulp schiet. Wetende dat dat plan er is, kun je ontspannen en anticiperen op de leuke dingen. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Focus daarom op rustig blijven en een fijne tijd met familie.

6. Andere ideeën hebben over cadeaus

De een toont z’n liefde  met een doordacht en duur cadeau terwijl de ander de eerste de beste winkel in duikt om een praktisch cadeau (ovenwanten) aan te schaffen. Voor sommige mensen voelt het alsof de hoevelheid geld die ze spenderen aan een geliefde gelijk staat aan de liefde voor die persoon. Als partners daarin niet op een lijn zitten, loop je het risico dat een van de twee teleurgesteld raakt.

Nogmaals: heb het er van tevoren met elkaar over en stel richtlijnen op omtrent het bedrag.

7. Geen tijd voor elkaar door een bomvolle agenda

Bovenop je toch al hectische leven kun je in december ook nog cadeaus kopen, decoreren, kerstborrels en alle andere tijd- en emotie-consumerende activiteiten bij op tellen. Logisch dat je dan even minder of geen tijd voor elkaar hebt.

Hoe voorkom je dat? Een dagelijkse dosis aandacht, waardering en affectie zijn de cruciale factoren om iedere relatie fijn en levend te houden. Dat hoeft niet veel tijd en energie te kosten. Waar wil je je aandacht op richten: liefde of stress? Wanneer je je op liefde en alles waar je dankbaar voor bent richt, voelen de feestdagen een stuk relaxter dan wanneer je alleen nadenkt over hoe druk je het hebt. Geef elkaar iedere dag een knuffel, zeg dat je van de ander houdt en zeg ‘dankjewel’ voor alle kleine – en grote dingen die hij/zij voor je doet.

Vader schrijft: ‘Sorry schoonfamilie, dit jaar komen we niet met kerst’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme