Onderzoek: hierdoor gaan tegenwoordig de meeste relaties stuk

Het is tegenwoordig bijzonder als je langer dan tien jaar bij elkaar bent, want om de een of andere reden hoor ik dat iedereen maar uit elkaar gaat. Dit kan natuurlijk gewoon toeval zijn, maar dat is dus niet zo, volgens nieuw onderzoek.

Te idealistisch

Omdat 42 procent (!) van de huwelijken tegenwoordig eindigt in een scheiding, is een zooitje wetenschappers op onderzoek uit gegaan om de reden hiervan te achterhalen. Volgens onderzoeker Eli Finkel is het zo klaar als een klontje: we zijn te idealistisch als het om onze partner gaat.

Eli, professor sociale psychologie aan de universiteit van Illinois, heeft ondervonden dat we gewoonweg teveel verwachten van onze partner. We zouden volgens hem onze standaard naar beneden moeten bijstellen als we ons echt gelukkig willen voelen met onze liefdespartner.

LEES OOK: 12 x de grootste fouten die vrouwen in een relatie maken

Lang eisenlijstje

Volgens Eli was het honderd jaar geleden heel ander in relatieland. ‘Toen was het heel normaal dat je gewoon heel erg gelukkig kon worden van de aanwezigheid van je partner. En dat je een extra paar handen in het huishouden erbij had, was ook mooi meegenomen. Tegenwoordig is het eisenlijstje voor een partner langer dan ooit.

Teleurgesteld

‘Mensen zoeken iemand om zichzelf aan op te trekken, om zichzelf beter te ontplooien. Ze willen dat hun partner alles voor ze is. We willen meer dan ooit op iemand kunnen leunen die ons helpt onszelf omhoog te houden. In deze tijd hebben meer mensen hun partner nodig om zelf gelukkig en zelfverzekerd te zijn en je geslaagd te voelen in het leven. Deze taken kunnen niet allemaal door partners worden vervuld, waardoor een van de twee teleurgesteld wordt in de relatie.

Minder prestatiedruk

Eri adviseert dan ook om wat minder van je partner te vragen. ‘Dat is niks om je voor te schamen en je zult zien dat het allemaal een stuk soepeler verloopt zodra je die druk van de ketel haalt.’ Ook adviseert hij om samen leuke dingen te doen, waarin beide partijen op hetzelfde niveau liggen en geen van beiden het gevoel heeft te moeten presteren voor de ander.

Side note: Alle deelnemers van het onderzoek waren in de twintig jaar oud en de meesten waren niet getrouwd.

Kom van de bank af! Alfabet dating maakt een einde aan ingekakte relaties

Independent.co.uk

Reageer op artikel:
Onderzoek: hierdoor gaan tegenwoordig de meeste relaties stuk
Sluiten