Redactie
Redactie Kids 8 sep 2017

Vader ontwikkelt app waarmee je de telefoon van je kind hermetisch kunt vergrendelen

De lijn tussen bezorgdheid en bemoeizucht is een dunne. De gewetensvraag van de dag: mag je als ouder radicaal inbreken op de telefoon van je kind?

De 13-jarige zoon van de Britse Nick Herbert reageerde nét iets te vaak niet op zijn vaders appjes en telefoontjes. Wat doe je dan als je naast bezorgd en geïrriteerd, in het dagelijks leven digital product manager bent? Juist, dan ontwikkel je een app waarmee je je kind dwingt dat in de toekomst wel te doen, en liefst zo snel mogelijk.

De app heet ReplyASAP en het idee is dat je door de app aan te zetten, een andere telefoon vergrendelt. Met andere woorden: als Nicks vader op de knop drukt, kan zijn zoon helemaal niets meer met zijn telefoon doen. Alsof dat niet erg genoeg is, krijgt de telefoon van zijn zoon ook ‘last’ van een non-stop alarm dat pas ophoudt als er een berichtje teruggestuurd wordt naar het nummer dat de telefoon vergrendeld heeft. Precies, naar papa.

Introducing: ReplyASAP

De app wordt niet door iedereen luid jubelend ontvangen. Dat Nicks zoon niet per se staat te juichen mag niet als een verrassing komen, maar daarnaast staan ook best wel wat ouders sceptisch tegenover ReplyASAP. Het zou kinderen te veel beperken en de invloed en macht van – veelal paranoïde – ouders veel te groot maken.

Een paar argumenten zijn interessant, zoals het gegeven dat kinderen vaak een mobiele telefoon van hun ouders krijgen vanuit een veiligheidsoogpunt. Met andere woorden: kinderen krijgen een mobiele telefoon omdat hun ouders ze altijd willen kunnen bereiken en weten dat alles oké met ze gaat. Dat laat onverlet dat ouders hun kinderen ook vaak genoeg bellen voor niet-veiligheidsgerelateerde zaken. Lees: vragen waar kinderen op dat moment geen zin in hebben om te beantwoorden, en (dus) doen of ze het berichtje of de gemiste oproep niet gezien hebben. Maar ook het argument dat ouders doorslaan in hun bemoeizucht is er eentje om mee te nemen, en dat kinderen die minder strak aan de teugels gehouden worden, vaak juist minder ‘lastig’ zijn.

Eerst reageren op papa’s of mama’s bericht

Er bestaan al langer apps waarmee ouders nauwkeurig in de gaten kunnen houden wat hun kinderen doen op hun telefoon. De ReplyASAP app gaat echter een paar stappen verder door, wanneer de actor er behoefte aan heeft, de telefoon van een kind compleet uit de lucht te kunnen halen totdat het reageert op eerdere berichten van die ouder.

Vooral voor ouders van (pré) pubers is het een heet hangijzer om te schipperen tussen de privacy van je kind (die je ergens heus wel wil respecteren, tot op zekere hoogte) en de angstige uren die je ‘s nachts doorbrengt als je kind allang thuis had moeten zijn, en niet reageert op je berichten. En of die angst al dan niet rechtvaardigt dat je als ouder af en toe zo’n telefonische wielklem op de telefoon van je kind vastketent. Met als kanttekening dat het logisch lijkt dat 112 altijd gebeld kan worden, ook door de opgelegde vergrendeling heen.

Geïnteresseerd? De app is tot op heden nog alleen als download beschikbaar in Engeland (voor 99 pence) en alleen als je een Android telefoon hebt. Saillant detail: Nick’s zoon heeft een Apple.

Wist je dat kinderen vervelender worden als ouders hun (eigen) telefoon gebruiken?

The Daily Mail

Reageer op artikel:
Vader ontwikkelt app waarmee je de telefoon van je kind hermetisch kunt vergrendelen
Sluiten