Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 15 februari 2017

Restaurant geeft korting als kinderen zich gedragen en mama is boos

Een restauranteigenaar uit Padua in Noord-Italië geeft ouders 5 procent korting op de rekening als de kinderen zich gedragen. En hij is er nogal trots op, getuige zijn verhaal aan diverse media. Wat ik wil zeggen tegen deze vriendelijke vriend: ‘Denk eens na en geef korting aan ouders die struggelen, moeilijke kinderen aan tafel hebben en duidelijk NIET hebben kunnen genieten van hun diner.’

Antonio Ferrari runt zijn gelijknamige restaurant en vertelt trots aan onder andere The Guardian dat hij een oplossing gevonden heeft om kinderen zich beter te laten gedragen. Ouders weten niet hoe ze hun kinderen in toom moeten houden, vertelt hij. Kinderen rennen door zijn zaak en storen gasten en het personeel. Sinds kort geeft hij ouders met zich gedragende kinderen een korting voor goed gedrag. ‘Sconto Bimbi Educati.’ Korting voor opgevoede kindjes.


Hij vertelt verder dat hij een tijd geleden een grote groep met vijf kinderen ontving die zich zeer netjes gedroegen. De korting die hij ze gaf voor goed gedrag konden ze wel waarderen, want de fooi was hoger dan de korting, aldus de lachende Antonio. Sindsdien deelt hij kortingen uit aan voorbeeldige gezinnen.

Aan meneer Antonio wil ik het volgende kwijt:

‘Lieve Antonio,

Ik noem je maar even lieve, want je ligt zo bevallig op je boomplanken tafel gedrapeerd in de camera te loeren, dat je het vast niet erg vindt dat ik je persoonlijk benader. Want met je ‘goede gedrag’-korting raak je mij ook persoonlijk.

Ik neem je even mee in mijn leven met drie jonge kinderen

Ik snap je geste van een korting voor voorbeeldige kinderen, maar ik neem je even mee in mijn leven met drie jonge kinderen. Als ik op vakantie in Italië ben of een keer ga lunchen in mijn dorp in Nederland en ik heb mijn drie jongens bij me dan doe ik mijn stinkende best om ze in het gareel te houden. Want weet je: als ik in jouw restaurant – zo te zien op je mooie gelikte website – heerlijk eten voor bijna tweehonderd euro ga nuttigen, dan wil ik ook in alle rust genieten. Net als iedereen, of misschien zelfs wel meer dan iedereen. Want de fase waarin de kinderen klein zijn is afmattend, uitdagend, geweldig, maar niet altijd controleerbaar. Er kan van alles gebeuren en al helemaal in restaurants waar ze niet zo happig op ‘vervelende’ kindertjes zijn.

De jongste heeft in zijn broek gepoept en uit verveling is de oudste met het peper en zout stel aan de haal gegaan

De keren dat ik met een dreumes, peuter en kleuter op vakantie uit eten ging heb ik vaak genoeg gedacht ‘waar beginnen we aan’. We-doen-dit-nooit-meer. In ieder geval de komende jaren niet meer. Moe, honger, de pizza’s en pasta komen maar niet door. Er is niks te spelen voor ze, geen kleurpotloden of een kinderspeelhoekje en ja ik heb meestal een scala aan vertier bij me, maar deze keer niet. De jongste heeft in zijn broek gepoept en uit verveling is de oudste met het peper en zout stel aan de haal gegaan. De olijfolie fles is omgevallen en ondanks dat we gevraagd hebben om eerst het kindereten te laten komen is alles tegelijk neergezet en hebben de kinderen nu een volle buik, maar wij een koude pasta pesto. Om er maar vanaf te zijn schrokken we het eten naar binnen, giet ik de nare smaak van het hele eetgebeuren weg met een paar flinke teugen van je vast heerlijke vino bianco. Om vervolgens de rekening te vragen en te schrikken van het bedrag. Want zo lekker smaakt het op de een of andere manier niet. Gek hè?

Maar nee, in plaats van te zien dat ik op mijn tandvlees loop, mijn best heb gedaan en niet zo genoten heb van het eten als de anderen, geef je mij geen korting, maar een geïrriteerde blik en ben je blij dat we met ons gevolg weer gaan.

Als je nu eerst het kindereten serveert, gewoon pasta bolo, meer vraag ik niet

Bekijk het eens van deze kant, lieve Antonio. Als je nu een hoekje maakt voor de kinderen – die er vast rondlopen in het o zo familiegevoelige Italië – kleurpotloden (met de puntjes graag geslepen!) en een kleurplaat placemat regelt. Als je nu eerst het kindereten serveert, gewoon pasta bolo in een betaalbare kinderportie, meer vraag ik niet. Als je voor die paar uurtjes dat ouders met jonge kinderen in je restaurant zijn een extra serveerster regelt die de kindertjes een beetje vermaakt. Dan genieten niet alleen de ouders met voorbeeldige kinderen, met oudere kinderen, maar ook de ouders met jonge kinderen. Dan zet je die ‘korting’ in voor iedereen. En al helemaal voor de ouders die het gewoon even moeilijk hebben, want dat is het. Niet meer of minder.

En ik beloof je bevallige Antonio dat ik dan deze zomer op doorreis naar Zuidelijk Italië bij je langskom om te lunchen.

Ciao Antiono!’

Facebook Antonio FerrariAntonio Ferrari

Reageer op artikel:
Restaurant geeft korting als kinderen zich gedragen en mama is boos
Sluiten