Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 29 mei 2019

Reumatische artritis: de aandoening die 5 keer vaker voorkomt bij vrouwen

Reumatische Artritis is een aandoening aan de gewrichten die helaas heel veel voorkomt. Ook heel oneerlijk: bij vrouwen komt het vijf keer vaker voor dan bij mannen.

De reden hiervan is nog niet precies bekend, maar er wordt gedacht dat Reumatische Artritis verband houdt met hormonale schommelingen. Ook is het een misvatting dat Artritis een ‘oude mensen ziekte’  is. Ook jongere mannen en vrouwen komen steeds vaker in aanraking met de aandoening.

Maar wat is Artritis precies? Hoe uit het zich in je lichaam en misschien wel het belangrijkste: hoe kan je het behandelen?

Wat is Reumatische artritis?

Artritis is een ontsteking aan de gewrichten die wordt veroorzaakt door reumatische aandoeningen. Ook kan artritis veroorzaakt worden door bacteriële infecties of verwondingen. In deze gevallen is de aandoening na een juiste diagnose vaak vrij goed te behandelen.

Artritis moet niet verward worden met artrose. Dit treft ook gewrichten, maar deze voelen bij artrose vaak pijnlijk aan door slijtage. Het immuunsysteem speelt hierbij geen rol.

Bij reumatische gevallen is dit vaak anders. Reuma is een auto-immuunaandoening. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem van patiënten ‘op tilt slaat’ en soms veel te hoog afgesteld staat. Hierdoor denkt het lichaam dat er onnatuurlijke cellen in het lichaam zitten, waardoor deze worden bestreden. Het lichaam valt zichzelf als het ware aan.

Cellen in gewrichten moeten het in het geval van reuma dus behoorlijk afzien. Het lichaam probeert deze slechte cellen op te ruimen, waardoor er juist een ontsteking ontstaat.

Reumatische artritis is chronisch, omdat het niet echt om een blessure in het gewricht gaat, maar om een chronische verstoring in het afweersysteem. Met verschillende medicatie kan er geprobeerd worden om het lichaam en afweersysteem onder controle te houden, maar genezing van reuma komt bijna nooit voor.

Reuma kan op alle leeftijden tot uiting komen, maar laat zich vaak voor het eerst zien in de leeftijd tussen 20 en 50 jaar. Maar er bestaat ook een vorm van reuma die kinderen op jongere leeftijd treft.

Verschillende vormen van reuma

Reuma is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende reumatische aandoeningen. Op dit moment zijn er meer dan 30 verschillende varianten van reuma bekend. Naar alle waarschijnlijkheid bestaan er nog veel meer varianten, die tot op heden nog geen specifieke benaming hebben gekregen.

De symptomen van reuma kunnen per variant enorm verschillen. Hieronder zie je de 5 meest bekende vormen van reuma:

 • Reumatische Artritis (RA) – Deze variant van reuma is het meest bekend. Bij RA kunnen klachten sluimerend of plotseling tot uiting komen. Er ontstaan ontstekingen in gewrichten. Vaak doen meerdere gewrichten tegelijkertijd pijn. Gewrichten die bij RA het meest worden belast, zijn de vingers, tenen, polsen en knieën. Vaak uit RA zich synchroon in beide gewrichten. Dus beide polsen, vingers een beide hand en beide knieën.
 • Fibromyalgie – Bij deze vorm van reuma heb je vooral last van pijn en ontstekingen in spieren en bindweefsel. Deze vorm van reuma wordt ook vaak ‘reuma in de weke delen’ genoemd, omdat het geen gewrichten betreft. De pijn zit vaak in schouders, rug, nek en zijkant van je heupen en de zijkant van de knieën. Meer over deze aandoening lees je hier.
 • De ziekte van Berchterew – deze ziekte is een vorm van axiale spondyloartritis. Deze vorm tast vooral de gewrichten in je bekken en je wervelkolom aan. Langdurige ontstekingen kunnen leiden tot permanente vergroeiingen, die ook te zien zijn op een röntgenfoto. Dit is een van de weinige vormen van reuma die net zoveel bij mannen als bij vrouwen voorkomt.
 • Botreuma – Dit wordt ook wel osteoporose genoemd. Hierbij treedt er botontkalking op, waardoor botten brozer worden, en daardoor sneller breken. Deze vorm van reuma komt voornamelijk voor bij oudere mensen.

Naast deze 4 varianten, zijn er nog veel meer vormen van reuma bekend. Als je vermoedt dat je reuma hebt, zal een arts verschillende onderzoeken bij je doen om te bepalen wat voor soort reuma je hebt. Dit gebeurt vaak met urine- en bloedonderzoek, röntgenfoto’s en lichamelijk onderzoek.

Symptomen

Als je denkt een vorm van reuma te hebben, dan zullen de volgende symptomen je opvallen:

 • Pijnlijke gewrichten, zonder dat je deze actief hebt geblesseerd
 • De gewrichten voelen warm aan
 • Je gewrichten zijn dik
 • De gewrichten voelen stijf aan. Vooral ‘s ochtends als je wakker wordt of als je een lange tijd stil hebt gezeten.
 • Je voelt je meer moe dan normaal
 • Je blijft een langere tijd (langer dan een paar dagen) last houden van bepaalde gewrichten

Als je bovenstaande symptomen herkent, is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan je eventueel doorsturen.

Zodra je eenmaal een afspraak bij een specialist hebt, zal deze ook verschillende testen doen om een juiste diagnose te stellen.
De volgende symptomen die uit deze testen komen, kunnen duiden op een vorm van reuma:

 • Een hoge bezinkingswaarde. Als dit hoog is (een bezinking tot 20 wordt als normaal beschouwd), geeft dit aan dat er een ontsteking in je lichaam zit.
 • Een laag Hb-gehalte. Dit betekent dat je een te laag aantal rode bloedcellen in je lichaam hebt. Dit heet bloedarmoede. Er zijn verschillende oorzaken voor een laag Hb, maar bij veel en hoge ontstekingen in je lichaam kan je Hb soms (te) laag zijn.
 • Ontstekingsvocht. Als je een reguliere sportblessure hebt opgelopen en je gewricht wordt dik, maakt je lichaam vaak doorzichtig vocht aan om het gewricht te beschermen. Als het vocht echter troebel en geel is (een beetje als ochtendurine), dan duidt dit op een overmatige reactie van het afweersysteem.

De arts zal waarschijnlijk ook urine onderzoeken en röntgenfoto’s laten maken. Na een aantal weken zal je naar alle waarschijnlijkheid een diagnose krijgen. Helaas is dat niet in alle gevallen zo. Ongeveer 20% van de patienten hebben een ongedifferentieerde vorm van reuma. Dit betekent dat de symptomen niet overeenkomen met een specifieke vorm van reuma.

De behandeling van reuma

Reuma is helaas een chronische aandoening. Dit betekent dat totale genezing bijna nooit voorkomt. Wel kan je, door middel van het juiste medicijngebruik, de klachten verminderen en goed leven met reuma.
Welke medicijnen het beste werken voor jou, verschilt.

Reumamedicatie is opgedeeld is 3 verschillende typen:

Ontstekingsremmende pijnstillers
Denk hierbij aan de klassieke NSAID’s (Non Steroid Anti Inflammatory Drugs), zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze kan je dagelijks slikken, soms zelfs zonder recept van je huisarts.

Klassieke reumamedicijnen
Deze medicijnen zijn niet ontstekingsremmend, maar onderdrukken het afweersysteem. Ze heten csDMARD’s: (Conventional disease-modifying antirheumatic drugs. De bekendste klassieke reumamedicijnen zijn Sulfasalazine en Methotrexaat.

Biologische reumamedicijnen
Als klassieke reumamedicijnen niet werken, of ze geven teveel bijwerkingen, dan kan je arts je een biologisch medicijn voorschrijven. Deze heten BDMARD’s (biological disease-modifying antirheumatic drugs) en bestaan uit menselijke of dierlijke eiwitten. Deze biologische medicijnen onderdrukken het afweersysteem, en gaan te hoge TNF waarden tegen, die zorgen dat het afweersysteem te hoog afgesteld staat. Door gebruik van deze medicijnen zal je immuunsysteem dus lager zijn dan normaal. Een griepprik en extra oplettendheid op infecties is hierdoor verplicht.

Reuma en kinderen

In principe heeft reuma geen negatief effect op je vruchtbaarheid. De medicatie die je echter slikt om lichaam rustig te houden, hebben dit echter vaak wel. Het is daarom heel belangrijk om je kinderwens uit te spreken bij je reumatoloog. Er zijn bepaalde medicatie die je niet mag nemen als je zwanger bent of dat wil worden. Ook kunnen hoge ontstekingswaarden je cyclus behoorlijk in de war schoppen. Extra begeleiding en controles zijn daarom aan te raden.

Meer informatie over Reuma in combinatie met een kinderwens, lees je in dit artikel.

Als je kinderen hebt terwijl je reuma hebt, hoeft dit geen probleem te zijn. Zolang het lichaam door medicatie rustig blijft, zijn de beperkingen in het dagelijks leven minimaal. Als je lichaam echter in een actieve periode zit, kan dit ervoor zorgen dat je veel pijn hebt. Optimaal voor je baby zorgen kan dan moeilijk zijn. Geef dit direct aan bij je arts, als dit het geval is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Reumatische artritis: de aandoening die 5 keer vaker voorkomt bij vrouwen
Sluiten