Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 5 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Pas op! Het is gevaarlijk om de reuzenberenklauw aan te raken (zeker voor kinderen met een gevoelige huid)

De naam spreekt tot de verbeelding, en de immense gestalte van deze wilde plant ook. Genoeg redenen dan ook om er even bij stil te staan, maar aanraken? Nooit doen! De reuzenberenklauw is namelijk een heel giftige plant waar je echt bij uit de buurt moet blijven.

Reuzenberenklauw giftig

In de zomer zorgt de reuzenberenklauw nog wel eens voor problemen. De gigantische plant is overal te vinden. Spelende kinderen belanden soms wel eens in de bosjes. De bal achterna rennen of gewoon spannend de struiken ingaan, is een alledaags tafereel van een spelend kind. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee.

Het probleem begint pas als er in die onschuldige struiken of bosjes de giftige exotische plant reuzenberenklauw schuilhoudt. Bij de meeste mensen en dieren geeft deze plant geen klachten, maar bij gevoelige (kinder)huidjes kan de plant voor heel veel pijn zorgen.

Zoe ziet de reuzenberenklauw eruit:

PvdA: ‘Pak bereklauw eindelijk eens aan’ #aanvragen #bereklauw #PvdA #reuzenbereklauw #Stationsweg LOCHEM/GORSSEL – De PvdA-fractie in de Lochemse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen ingediend over de aanpak van de reuzenbereklauw. Aanleiding is het volgens de partij uitblijven van adequate bestrijding. Dit ondanks een vorig jaar via een motie (met D66 en Meedenken met Lochem) afgedwongen belofte. Exact een jaar geleden werd de motie door de raad aangenomen. Hierin werd het college opgeroepen om met ingang van 2019 de reuzenbereklauw en de Japanse Duizendknoop actief en planmatig te bestrijden in de openbare ruimte. ‘Going business’ Ook werd gevraagd om actieve voorlichting en ondersteuning te geven aan particulieren, bedrijven en instanties die op hun… Link: https://www.lochemsnieuws.nl/2019/06/19/pvda-pak-bereklauw-eindelijk-eens-aan/

6 Likes, 1 Comments – LochemsNieuws (@lochemsnieuws) on Instagram: “PvdA: ‘Pak bereklauw eindelijk eens aan’ #aanvragen #bereklauw #PvdA #reuzenbereklauw #Stationsweg…”

Reuzenberenklauw of gewone berenklauw?

De reuzenberenklauw wordt nog wel eens verward met de gewone berenklauw. De reuzenberenklauw is, zoals de naam al doet vermoeden, een echte reus. De plant kan tot wel 5 meter hoog worden. Tussen juli en september heeft de plant witte bloemschermen die wel zo groot als een paraplu kunnen worden. De bladeren zijn behaard en de stengel is rood gevlekt. De gewone berenklauw heeft deze vlekken niet en groeit tot maximaal 2 meter hoog.

Een woekerende exotische plant

Hoewel we de reuzenberenklauw al tijdenlang kennen, is het van oorsprong een exotische plant die niet in Nederland voorkwam. De plant komt uit Azië en is helemaal ingeburgerd. De plant werd ooit naar Europa gehaald als tuinplant, en pas toen het te laat was en de plant in het wild werd aangetroffen, kwam men er achter dat het sap giftig was. Maar niet alleen is het sap giftig, ook verdringt de reuzenberenklauw inheemse planten. De plant is vooral te zien in de lente en zomer. Het verdrijven van de plant kost veel tijd en geld en daarom is voorlichting een van de beste manieren om het leed te beperken.

Brandwonden en blaren: dit moet je doen

De brandharen geven meteen een reactie op de huid, en het sap geeft, in combinatie met het zonlicht heel nare brandblaren waar je maanden last van kunt houden. Als het sap in de ogen terechtkomt kan het zelfs leiden tot blindheid. Wat moet je doen bij aanraking?

Sap in de ogen of mond:
● Als het sap in de ogen is gekomen, spoel de ogen dan lang en goed met water en ga meteen naar de huidarts. Als het sap in de mond is gekomen ga dan direct naar de spoedeisende hulp.

Sap op de huid:
● Het kan tot 24 uur duren voordat de symptomen te zien zijn. Blijf dus alert en neem de aanraking serieus. In de eerste instantie irriteert het sap de huid alleen, maar daarna krijg je rode en jeukende vlekken die zich kunnen ontwikkelen tot blaren en brandwonden
● Spoel het sap zo snel mogelijk af. Als je geen water bij de hand hebt, bedek de huid dan meteen
● Vermijd blootstelling aan zonlicht
● Trek kleren waar het sap op is gekomen direct uit
● Raak de plekken niet aan
● Raadpleeg een arts
● Vermijd minimaal een week complete blootstelling aan zonlicht

Lees ook: Let op: deze giftige planten staan waarschijnlijk gewoon in je huis en achtertuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Pas op! Het is gevaarlijk om de reuzenberenklauw aan te raken (zeker voor kinderen met een gevoelige huid)
Sluiten