Eva Dusch
Eva Dusch Lifestyle 12 okt 2015

Rigoureus je huis opruimen? Deze boeken zijn je 112-guide

Je huis opruimen. Niet iets waar wij vrouwen vaak in falen. Maar het kan soms een stuk sneller, slimmer of efficiënter. Of het is gewoon niet jouw fort. Laten deze opruimbijbels je daar nu net bij helpen.

Er lijken wel twee nieuwe bewegingen te ontstaan binnen de ‘opruimwereld’. Ten eerste lijkt het steeds meer een mentale kwestie te worden, want een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd en vice versa. Dus naast vuilniszakken vullen ben je tegelijkertijd ook bezig met een therapeutische sessie. En dat doe je niet alleen, want de opruim-goeroe is razendpopulair. Blijkbaar kunnen sommigen van ons wel wat hulp gebruiken bij zoiets ogenschijnlijk simpel als opruimen. Je moet soms letterlijk en figuurlijk even diep door het stof, maar dan heb je ook wat.

[STAP stap=”1″]

Marie Kondo – Opgeruimd!

Je hoort niet vaak dat een boek over opruimen een wereldwijde hype veroorzaakt. Maar het overkwam de Japanse Marie Kondo. Met een wachtlijst van drie maanden(!) is haar KonMari-methode voor opruimen, keuzes maken en organiseren een internationaal fenomeen. Ze runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen? Bewaar alleen de zaken waar je echt van houdt, en doe de rest weg. Want je wordt er niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder, slanker en zelfverzekerder van. De methode is overigens lekker Japans, want heel hardcore: alles in één keer wegwerken. Je mag niks stiekem achter de hand houden of bedenktijd geven. Knopen doorhakken dus.
€18,95 via Bol.com

[STAP stap=”2″]

Staphannie Bennet-Vogt – Ruimte voor jezelf

Nog een dame die op professionele wijze mensen helpt orde op zaken te stellen. Onder de naam SpaceClear opereert ze al jaren als opruimpsycholoog, want volgens de schrijfster is het ook vooral een mentale situatie. Want rommel zou bepalen hoe wij onszelf en de wereld om ons heen ervaren en hoe opgeruimd het eigenlijk in ons eigen hoofd is. Het boek is opgedeeld in zes delen. Elk hoofdstuk bevat praktische oefeningen en vragen om bij stil te staan. Met opruimen bedoelt Stephanie namelijk niet dat je als een bezetene door het huis raast: nee, het gaat om bewust kiezen, selecteren en dingen herschikken. Enter slow organizing.
€17,95 via Gottmer

[STAP stap=”3″]

Els Jacobs – Grip op de chaos

De titel klinkt nogal dramatisch, maar het is eigenlijk gewoon heel simpel. Je krijgt zeven sleutels aangereikt om jezelf en je huis tot de orde te roepen. En dat begint met een lekker stukje zelfreflectie: wat is chaos, waarom leef je in chaos en hoe ga je er mee om, wat zijn de voor- en nadelen ervan en welke excuses gebruik je om geen actie te ondernemen? Met behulp van een heuse chaosindicator kun je vaststellen hoe erg het met de chaos in jouw huis en hoofd is gesteld. Tot dusver. Vervolgens kom je tot de meest effectieve opruimstrategie voor jou en wordt het opruimen, weggooien en puinruimen.
€18,95 via forte uitgevers

[STAP stap=”4″]

Sara Van Wesenbeeckze – Het slimme organizing boek

In dit boek onthult schrijfster en professional organizer Sara Van Wesenbeeckze het mysterie rondom de eenzame sok en zet ze je op een spullendieet. En dat is voor iedereen weggelegd. Ze vertelt je hoe je je organisatiestijl kunt bijsturen, wat de valkuilen van je spullen en je organisatie zijn (een heleboel kunnen we je vertellen) en hoe je nieuwe slimme gewoontes in je leven kunt integreren én behouden. Het belooft je een hoop minder stress en wanorde en daar tekenen we graag voor.
€18 via bol.com

Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Want dit is de bedoeling.

Zelfs in de kinderkamer. Ondanks dat dit soms onmogelijk lijkt.

En herkennen we dit nog?

En hoe zit het met jouw clean desk policy?

14 dingen die je kind doet als hij niet wil opruimen. Herken jij ze ook meteen?>

Reageer op artikel:
Rigoureus je huis opruimen? Deze boeken zijn je 112-guide
Sluiten