Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eropuit 16 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Rijden met slaaptekort staat gelijk aan dronken achter het stuur kruipen

Of je slapeloze nacht nu komt door gepieker, een snurkende man of een huilende baby, de ochtend na zo’n nacht is de hel. Maar wist je dat slaaptekort ook gevaarlijk kan zijn? Zo kan je na een nacht waarin je maar vijf uur hebt geslapen beter niet in de auto stappen.

Er is niks zo irritant als opstaan met een spreekwoordelijk hoofd vol watten. Je wil wel, maar je bent er gewoon niet helemaal bij. Kon je nog maar een (of twee) uurtjes snugglen in dat warme bed. Logisch dat je je ellendig voelt na zo’n nacht, want volgens onderzoek van The National Sleep Foundation (TNC) hebben we minimaal zeven tot negen uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Zeker bij autorijden waarbij je scherp en alert moet zijn.

LEES OOK: 6 best wel briljante tips om beter te slapen

Dubbel zoveel kans op een ongeluk

Het is dus zelfs zo dat te weinig slaap echt gevaarlijk kan zijn. De onderzoekers van de American Automobile Association hebben bewezen dat je met vijf uur slaap zo ongeveer evenveel kans hebt op het veroorzaken van een ongeluk tijdens het rijden, als iemand die met teveel alcohol op achter het stuur kruipt. Dit komt mede doordat je reactievermogen niet is wat het moet zijn om optimaal te functioneren.

Vriendin N. van Famme’s Muriel weet er alles van. Zij leende ooit de auto van haar vriend voor een rit van twee uur. Ze wist dat ze moe was, maar had nooit gedacht dat ze in slaap zou vallen en zichzelf tegen een vrachtauto aan zou rijden. Het gebeurde. Ze had ontiegelijk veel geluk dat ze stomtoevallig haar auto met haar vriend had gewisseld en in een grote BWM reed en niet in haar kleine boodschappenauto. Dan was ze er nu niet meer geweest.

Afvalstoffen

Als je je bedenkt waarom we slapen snap je ook wat er kan gebeuren. ‘s Nachts breekt je lichaam alle afvalstoffen in je hersens af, zodat je de volgende dag weer helder opstaat. Als je hersens daar niet voldoende tijd voor krijgen, is er een grote kans dat niet alle afvalstoffen worden afgevoerd. Dat resulteert dus in een hoofd ‘vol watten’. Voor een optimale slaapcyclus is een regelmatige bedtijd key. Al is het alleen maar om ongelukken op de weg te voorkomen.

Doorhalen kun je maar beter uit je hoofd zetten, want dit is wat er met je lichaam gebeurt na een nacht zonder slaap >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Rijden met slaaptekort staat gelijk aan dronken achter het stuur kruipen
Sluiten