Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partnerbijdrage 23 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je niet vergeten te doen als je uit elkaar gaat

Als je uit elkaar gaat, verandert er veel. Je huishouden, je inkomen, de verdeling van de zorg en wellicht gaat je kind meer of minder naar de opvang. Wist je dat het ook gevolgen heeft voor je toeslagen, zoals de kinderopvangtoeslag? Daarom is het belangrijk dat je wijzigingen meteen doorgeeft.

Wanneer jij en je partner ervoor hebben gekozen om niet samen verder te gaan, zorgt dat natuurlijk in de eerste plaats voor verdriet. Helemaal als jullie samen een gezin hebben. Je moet zo veel dingen regelen dat je soms misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Check de weetjes hieronder om de kans dat je toeslag moet terugbetalen te verkleinen.

Drie belangrijke weetjes voor als je uit elkaar gaat

  1. De kinderopvangtoeslag die je maandelijks ontvangt, is een voorschot. Het bedrag is bepaald op basis van de gegevens die je doorgeeft over hoe je situatie er dat jaar als ouder(s) naar verwachting uitziet. Als je veranderingen niet doorgeeft aan Belastingdienst/Toeslagen, wordt na afloop van het jaar bij de definitieve toekenning pas duidelijk dat je werkelijke situatie anders was dan van tevoren geschat. Je hebt dan misschien meer of minder toeslag ontvangen dan waar je recht op hebt.
  2. Wanneer je uit elkaar gaat, kun je hier alles vinden over wat je moet regelen voor je toeslag. Zet je de scheiding formeel in gang? Geef dat dan meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Kiezen jullie voor co-ouderschap? Ook dat geef je gelijk door. Hier lees je hoe je dit kunt doen. Laat het ook weten als je kind door de nieuwe situatie meer of minder naar het kinderdagverblijf of de BSO gaat. Alle veranderingen in jouw situatie hebben invloed op je toeslag.
  3. Via de speciale Scheiden Checklist kun je precies zien wat jij aan belastingzaken moet regelen als jij en je partner uit elkaar gaan. Na het beantwoorden van een paar vragen ontvang je meteen een handige checklist die van toepassing is op jouw persoonlijke situatie. Elke situatie is namelijk weer anders.

Meer informatie over deze en andere veranderingen die invloed hebben op de kinderopvangtoeslag – als je bijvoorbeeld meer of minder opvang afneemt, helemaal geen opvang meer afneemt of als er iets verandert in je (gezamenlijke) inkomen – vind je op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.

In samenwerking met de Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit moet je niet vergeten te doen als je uit elkaar gaat
Sluiten