Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Tips & Tricks 30 apr 2019

Zó pik je de perfecte, rijpe avocado eruit

Iedereen wil de perfecte avocado scoren. Grijpgrage handjes in de supermarkt speuren er op los: zijn ze rijp genoeg? Of zijn het net stenen? Hoe check je nou of een avocado rijp is?

Avocado’s staan bij velen op het lijstje van lievelingsgroenten (ja, het is een groente, geen fruit). Je kunt er van alles mee, een lekkere milkshake mee maken of een saus voor over de pasta, maar wist je dat je avocado ook kunt gebruiken als beauty product? Is het alleen zaak dat je een fijne, rijpe avocado weet te pakken. Hoe je dat doet? Volg deze stappen!

Check de stam

Het kleine, bruine topje aan de puntige kant van de avocado is dé manier om te checken of-ie rijp is. Als de stam er nog opzit, moet je hem voorzichtig optillen. Komt de stam er makkelijk af? Yes! Nu kun je van boven de kleur van de avocado checken. Een gezonde, groene kleur is waar je naar op zoek gaat. Is de kleur van de avocado eerder bruin of schimmelig? Dan wil je misschien liever een andere avocado uitzoeken.

Als de stam nog behoorlijk vastzit, is de avocado nog niet rijp.

Hoe zacht (of hard) is de avocado?

Ha, en bij deze stap denk je misschien dat het tijd is om in de avocado te knijpen, maar nee. Een belangrijke regel is: knijp niet in de avocado. Dat-ie nú niet super zacht is, betekent niet dat-ie het niet kan worden. Dan zit de supermarkt straks met een rijpe avocado mét jouw 5 vingers erin gedrukt. Zonde, want die plekjes kunnen eerder zacht worden wat te kans groter maakt dat niemand de avocado wilt kopen. En voedselverspilling willen we natuurlijk voorkomen.

Hoe je dan kan voelen of de avocado zacht of hard is? Easy, leg de avocado gewoon in je hand om te voelen hoe hard of zacht hij is. Bovenaan de top kun je het beste voelen wat de status is. Als de avocado zacht is, is-ie rijk. Let wel: een zachte avocado kan ook betekenen dat-ie bruin aan het worden is.

De kleur

Bij een avocado geldt de regel ‘don’t judge a book by it’s cover‘ niet. De romige avocado ‘hass avocado’ verkleurt van groen naar zwart wanneer-ie rijp wordt. Zie je dus een redelijk felle groene hass avocado in het schap liggen? Dan kun je ‘m beter laten liggen.

Toch kunnen sommige avocado’s er rijp uitzien én voelen, maar het nog niet zijn.. Je weet namelijk nooit welke weg een avocado precies heeft afgelegd en hoe die is behandeld voor-ie in de supermarkt belandde. Denk ook aan alle vingers die waarschijnlijk hardhandig in de avocado hebben geknepen zoals jij dat voorheen ook deed. 😉

Nu weet je wat je te doen staat volgende keer in de supermarkt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zó pik je de perfecte, rijpe avocado eruit
Sluiten