Redactie
Redactie Columns 16 apr 2014

Robot vraagt om hulp

DIGAME ARNOLD (8)

Arnold ziet hoe zijn vrouw Claire ‘juggled’ in het leven en dat ze ervan geniet. Hoewel, geniet ze wel echt?

‘Stop en vraag!’ Mijn vrouw Claire heeft deze zin vaker uit m’n mond horen komen dan ‘Wat zie je er mooi uit’. Als stereotype man zie ik wel wanneer ze zich lekker heeft uitgedost. Even overweeg ik zelfs om er iets over te zeggen. Maar dan wordt m’n aandacht afgeleid – door werk, voetbal of iets anders ‘belangrijks’. En zo schuift het ultieme ‘brownie points’-moment voorbij.
Enfin, dat past waarschijnlijk beter in coachingcolumns voor de man. We hadden het over ‘Stop en vraag!’

Logistiek de baas

Claire is verschrikkelijk goed in het zogenoemde ‘plate spinning’ of ballen hoog houden. Sterker nog, ze gaat er prat op. Ze heeft niemand anders nodig, vindt het juist een mooie uitdaging om de dagelijkse logistiek de baas te zijn.

Goed gekleed, op hoge hakken, kind onder de arm, roerend in een pan, telefoon geklemd tussen schouder en oor

Opstaan, eerste lading in de wasmachine, met Charley onder douche, kleren aan en make-up op, in het Spaans iets in Charley’s schriftje krabbelen, ontbijt verzorgen (en misschien ook zelf eten), boodschappenlijstje in elkaar flansen, emails checken, even bijchatten via Facebook, Charley afzetten bij kleuterschool, boodschappen doen, eenmaal thuis nieuwe lading in de wasmachine, nog even het zwembad schoonmaken en hop, achter de laptop voor onze business. Het liefst wordt ze nog tussendoor gebeld met een onmogelijk verzoek. ‘Ja hoor, doe ik wel even. Geen probleem.’

Programmeren

Haar favoriete zelfbeeld: goed gekleed, op hoge hakken, kind onder de arm, roerend in een pan, telefoon geklemd tussen schouder en oor terwijl alle zintuigen alert zijn op binnenkomende emails, Whatsapp’jes en Facebook-berichten. Op zich klinkt het allemaal prima, toch? Ja, totdat de robot ergens vastloopt. Een robot is namelijk afhankelijk van programmering; en onvoorzienbare omstandigheden zijn niet te programmeren. Het leven leeft, het is niet te passen in een gecontroleerd systeem van input en output.

BH aan flarden

De zaken waar we geen rekening mee kunnen houden spelen juist een grote rol in onze be-leving als mens. Soms ervaren we ze als leuke verrassingen: je man heeft een babysitter geregeld en neemt je onverwacht mee uit naar je lievelingstheater. Maar meestal zijn het de dingen die we als verstorend ervaren. Je koter die gillend je laptop van de tafel trekt omdat ze nu (!) een koekje wil. De hond die je nieuwste beha aan flarden scheurt. Of de wasmachine die het laat afweten terwijl je net een witte, bonte én fijnwas had klaarliggen.

Pardoes in slaap

Misschien denk je nog: ‘Geen probleem.’ Schroeven we de druk nog iets op. Het internet ligt plat, het openbaar vervoer staakt en er is de komende week geen school of kinderopvang… Menig man zou de witte vlag al lang gehijst hebben. Maar de trotse multi-taskende vrouw gaat lekker door. Dat ze daarom een financiële deadline mist, een belangrijke email vol spelfouten de deur uitdoet en om half tien ’s avonds – wanneer de kinderen net in bed liggen – halverwege een goed gesprek pardoes in slaap valt, tja… En dan zeg ik dus: ‘Stop en vraag.’

Adempauze

Het water hoeft je niet aan de lippen te staan. Neem even een adempauze voordat je op de automatische piloot gaat. Waar heb je hulp bij nodig? Kan je man, buurvrouw, moeder of vriendin iets voor je doen? Moet het echt nu gebeuren of kan het even wachten? Wat voelt goed om nu te doen? Waar heb je werkelijk zin in?

Uitgerust en ontspannen

Het lijkt tijd te kosten – waar je in je beleving al zo weinig van hebt. Maar grappig genoeg is het ontzettend efficiënt. En… je ziet er echt veel mooier uit als je uitgerust en ontspannen bent. Zal je man ook opvallen. Misschien zegt-ie er ook nog iets over. Alhoewel, dat hangt weer af van zijn programmering.

Reageer op artikel:
Robot vraagt om hulp
Sluiten