Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 29 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Is roddelen goed voor je? Dit zegt de wetenschap

Roddelen is niet aardig, maar soms moét het gewoon even. Betekent dit dat we zullen branden in de hel? Misschien, maar roddelen is niet alleen maar slecht. Sterker nog: een mens knapt er zo nu en dan enorm van op.

We hebben allemaal geleerd dat roddelen verwerpelijk is, maar toch gaan tweederde van de gesprekken die we voeren over minstens twee mensen die op dat moment niet meedoen aan het gesprek.

Roddelen is ook goed voor je

Aangezien we er ons toch allemaal schuldig aan maken, kunnen we net zo goed de voordelen van roddelen even bespreken.

1. Roddelen is goed voor de band

Wanneer twee mensen onderling negatieve gevoelens delen over een derde persoon, voelen ze zich meer tot elkaar verbonden dan wanneer ze enkel positief zijn over die derde persoon. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Texas. We kunnen alleen maar instemmend knikken.

Waarom (onaardige) onderonsjes goed zijn voor je relatie

2. Het geeft je een beter gevoel over jezelf

Niet iets om trots op te zijn, maar wanneer iemand anders een tegenslag ervaart, voel je je net wat beter over jezelf. Maar: er bestaat ook zoiets als positief roddelen en dat blijkt óók goed.

Als je hoort dat iemand een boek geschreven heeft dat nu een Hollywoodverfilming wordt en ze dat nieuws hoorde op huwelijksreis op de Malediven, stimuleert dat om je eigen leven te verbeteren. Of meteen in een neerwaartse spiraal zakken, maar wie zijn wij om te twijfelen aan dit Nederlandse onderzoeksteam?

Jezelf beter leren kennen? Op deze manieren krijg je meer zelfkennis

3. Het maakt je een betere vriendin

Als iemand uit een groep wordt verbannen omdat diegene alleen op zichzelf gericht is, kan iemand weer goedkeuring krijgen en tot de groep binnendringen door te roddelen. Niets hecht zo als een gemeenschappelijke vijand, al klinkt het wel heel erg groep 3-ish.

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

4. Het heeft een zelfbeschermende werking

Wanneer we zien dat iemand zich misdraagt, schiet onze hartslag omhoog en worden we angstiger. Door te delen wat je hebt gezien, kun je je weer beter voelen. Roddelen is daarom ons natuurlijke instinct. Het is een manier om anderen te waarschuwen voor onbetrouwbare types.

Dít kunnen we leren van zelfverzekerde vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is roddelen goed voor je? Dit zegt de wetenschap
Sluiten