Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 28 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Zijn rodegistrijst-supplementen een goede optie om je cholesterol te verlagen?

Een hoog cholesterol is niet goed voor je. Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Althans, dat is wat ons allemaal verteld is. In Nederland slikken zo’n 2 miljoen mensen cholesterolverlagers. Die cijfers zijn niet mis, dat is namelijk bijna een derde van alle 50-plussers.

In de meeste gevallen worden statines voorgeschreven, maar deze cholesterolverlagers geven echter vervelende bijwerkingen, bijvoorbeeld stijfheid en spierpijn. Steeds meer patiënten kiezen voor rodegistrijst-supplementen als alternatief. Maar is dat wel een goede vervanger?

Rodegistrijst en statines

Waar statines de aanmaak van cholesterol in de lever remmen, heeft rodegistrijst hetzelfde effect. Daar zit namelijk monacaline-K in, een natuurlijke statine. Dat maakt het dus geen ‘alternatief’, het is gewoon hetzelfde. Dat er maar weinig verschil in zit, bevestigt ook internist Jeanine Roeters van Lennep aan Radar.

LEES OOK: Hartaanval: de signalen én tips om het te voorkomen

Risico’s

Het verschil zit hem vooral in het feit dat je rodegistrijst bij de drogist of natuurwinkels kunt kopen, en statines kun je alleen op recept krijgen. En dat is ook direct waar de meeste gevaar schuilt. Er zijn groepen die een risico lopen als ze het middel nemen, denk aan zwangere vrouwen. Als ze het middel nemen kan het een verhoogde kans geven op aangeboren afwijkingen bij het kind. Daarnaast kan het medicijn ook een wisselwerking hebben met andere medicijnen. En dat moeten mensen maar net weten, er wordt namelijk geen adequate voorlichting gegeven..

Hoe zit het dan nu?

Er is onderzoek gedaan of rodegistrijst als geneesmiddel geregistreerd moet worden, dit onderzoek is ingesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daaruit is voortgekomen dat producten met een gehalte monacoline-K van minder dan 10 mg niet als geneesmiddelen worden gezien. Bij producten met een gehalte van 10 mg monacoline-K of meer, kan het wél als geneesmiddel worden gezien.

Een dagelijkse inname van 10 mg monacoline-K is nodig om het gewenste effect te bereiken, maar uit onderzoek blijkt dat niet alle rodegistrijst-supplementen evenveel monacoline-K bevatten.. Het is dus maar de vraag of het cholesterolverlagend effect altijd bereikt wordt.

LEES OOK: Dít zijn de echte gevolgen van je ontbijt overslaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zijn rodegistrijst-supplementen een goede optie om je cholesterol te verlagen?
Sluiten