Laura Saija
Laura Saija Kinderen 31 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Rokende mensen verbieden om je baby vast te houden? ‘Echt overdreven’

Op Facebook deelden we het dilemma van Bente (27). Het dilemma luidde: “Kan ik mijn kind bij mijn rokende schoonfamilie weghouden?” Hier hadden meer dan veertienhonderd Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Rokende schoonfamilie

De zoon van Bente is nu bijna drie weken oud en er is iets dat ze niet prettig vindt. “Wanneer mijn schoonfamilie langskomt en onze zoon vasthoudt, stinkt hij naar rook. Mijn halve schoonfamilie rookt, dus naast het feit dat ons huis naar hen ruikt als ze langs zijn geweest, ruikt onze zoon ook naar hen. Als ze langskomen wassen ze wel hun handen, maar je ruikt alsnog de sigarettengeur, dat gaat gewoon niet weg. Kan ik mijn kind bij mijn rokende schoonfamilie weghouden?” Lees hier het hele dilemma.

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over het dilemma van Bente over haar rokende schoonfamilie.

Vanessa – “Vind je behoorlijk overdreven. ‘Niet meer op visite omdat ze rookten in mijn bijzijn terwijl ik zwanger was’. Ik vind het wel logisch dat er niet gerookt mag worden in het bijzijn van baby’s of kinderen. Maar dat ze je baby niet meer vast mogen houden, vind ik echt te ver gaan. En vind het helemaal bizar om ze om deze reden weg te houden van de baby.”

Sabrina – “Het zijn keuzes die gemaakt worden. Zij kiezen ervoor om te roken, jij kiest ervoor je kind daar niet aan bloot te stellen (zou ook mijn keuze zijn) dus dan zien ze de familie maar minder… Heel simpel.”

Alexandra – “Roken in de buurt van mijn baby zou ik ook niet willen hebben. Dus niet op bezoek in huizen waar gerookt wordt en niet roken bij mij thuis. Vasthouden verbieden omdat hij dan naar rook ruikt, zou mij persoonlijk te ver gaan bij mensen op wie ik verder wel gesteld was. Een baby kan in bad en zijn kleren kunnen in de was.”

Overdreven

Miranda – “Binnen roken met kinderen is niet meer van nu. Toen wisten we niet hoe schadelijk het was, nu wel. Mijn moeder rookt behalve als de kleinkinderen er zijn. Dan rookt ze buiten.”

Lilianne – “Nodig ze dan gewoon uit bij jou, jouw huis dus jouw regels.  Als er bij jou binnen niet gerookt mag worden dan horen ze zich daar gewoon aan te houden. Hetzelfde geldt voor aan een baby zitten, de ouders bepalen of mensen de baby mogen oppakken. Als jij niet wilt dat mensen die roken dat doen dan moet je dat gewoon kunnen zeggen.”

Debbie – “Ik rook ook, ben oma en tweede kleinkind op komst. Ik rook buiten als ze er zijn. Ik vind het geen probleem. Wil zelf niet dat mijn kleinkind in de rook zit, ook al rook ik zelf. Blijft toch ongezond voor ze. Ik doe het uit mezelf, het word niet van me verwacht.”

Daisy – “Mensen die tegenwoordig nog binnen roken bij hun kind of kleinkinderen zijn psychisch niet in orde.”

Janine – “Dat er niet gerookt wordt rondom je kind, zeker baby, snap ik helemaal. Maar dat je familieleden die roken niet jouw kind mogen aanraken is écht overdreven.”

Pascal – “Vind het zelf respectloos als ouders of schoonouders gewoon bij kleine kinderen staan of zitten te roken. Kinderen kunnen vaak zelf niet bepalend of ze dit wel of niet willen… Vaak zijn ze te jong en moeten ze verplicht in de rook van een ander zitten.”

Onderzoek: dit is waarom zwangeren niet stoppen met roken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme