Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 28 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo zorg je dat je kinderen rookvrij opgroeien (en hierom is dat belangrijk)

Kinderen die lekker voetballen of geitjes aaien op de kinderboerderij: het is een heerlijk gezicht. Maar rokende ouders langs de kant? Dat is allesbehalve heerlijk. Tijd om de plekken waar kinderen spelen en sporten rookvrij te maken. Want we willen toch allemaal dat onze kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving?

Rookvrije speelplekken

Of het nou gaat om buitenzwembaden, kinderboerderijen, speeltuinen, sportverenigingen, scouting, pretparken óf dierentuinen: al deze plekken zouden rookvrij moeten zijn. Er komen immers veel kinderen, des te belangrijker dat ze in een veilige en gezonde omgeving kunnen spelen. Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Met een rookvrije speelplek geven we kinderen het goede voorbeeld én voorkom je het schadelijke meeroken. Bovendien horen op speelplekken geen sigaretten te liggen waar jonge kinderen zich aan kunnen branden, of erger nog, die ze in hun mond kunnen stoppen.

Rookvrij opgroeien

Er zijn een aantal dingen die jij als ouder kunt doen om te zorgen dat je kinderen rookvrij opgroeien. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn:

1. Eén klik

Met één klik op de knop kun je al helpen. Via deze link kun je tekenen voor een rookvrije omgeving bij jou in de buurt. Laat weten welke speelplek, sportvereniging en schoolplein je bij jou in de buurt rookvrij zou willen zien en de eerste stap is gezet!

2. Een oproep doen

Je kunt natuurlijk ook zelf in actie komen. Heb je er wel eens over nagedacht om een e-mail of brief te sturen naar het bestuur van de desbetreffende speelplek of sportvereniging? Het kan lastig zijn om tot een goede brief of e-mail te komen, hier vind je een voorbeeldbrief om je een handje te helpen.

3. Geef het goede voorbeeld

Het is je vast niet onbekend dat kinderen gedrag kopiëren. Zien roken, doet roken. Het kan er voor kinderen heel normaal en misschien wel aantrekkelijk uitzien als ze iemand tegen wie ze op kijken zien roken. Door te stoppen geef je niet alleen het goede voorbeeld, maar zul je ook merken dat het positieve effecten heeft voor je lichaam. Sterker nog, stoppen met roken kan na 24 uur al positieve effecten hebben. Kan je hulp gebruiken bij het stoppen met roken? Het programma Rookvrije Ouders biedt rokende ouders telefonische coaching bij het stoppen met roken.

4. Praat er met je kind over

Er komt een moment dat je het met je kind moet gaan hebben over roken. Pubers zullen op den duur gaan experimenteren, en daar hoort roken misschien ook wel bij. En dat is gevaarlijker dan het lijkt. Roken wordt heel snel een verslaving. En kinderen raken veel sneller verslaafd dan volwassenen. Rokers die jong zijn begonnen kunnen moeilijker stoppen. Ook als je zelf rookt is het belangrijk om met je kind het gesprek aan te gaan. Maak je kind de risico’s van roken duidelijk, en wees open en eerlijk.

5. Het gesprek aangaan als iemand bij je kinderen rookt

Rookt er iemand in de buurt van je kids? Grote kans dat jij dan een stukje verderop gaat staan of er met een boog omheen loopt. Maar waarom vraag je niet gewoon vriendelijk of diegene niet wil roken in de buurt van je kinderen? Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken, maar het is verstandig om het op jezelf te betrekken. Dan is het geen verwijt. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je het niet zo fijn vindt als er in de buurt van je kids wordt gerookt en vragen of het mogelijk is dat diegene op dat moment even stopt met roken of om op een andere plek te gaan roken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Alliantie Nederland Rookvrij.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo zorg je dat je kinderen rookvrij opgroeien (en hierom is dat belangrijk)
Sluiten