Roos
Roos Columns 22 dec 2017

Roos: ‘Laat deze hot mama eerst maar een beetje afkoelen’

Leuke mannen genoeg. Ze verrijkten haar leven een nachtje of een paar jaar. Maar niks hield stand. Nu is Roos vijfendertig, een single vrouw met een vurige kinderwens. Die kinderwens is hard op weg in vervulling te gaan, want Roos is inmiddels 30 weken zwanger van zaaddonor Floris.

Zwanger: 33 weken

Al mijn hele zwangerschap loop ik op sneakers. Nou ben ik sowieso niet zo van de hakken, voor pumps en naaldhakken ben ik sowieso niet op de wereld gezet, maar normaalgesproken draag ik nog wel eens leuke laarsjes met een hak. Vandaag is een uitzondering. Ik heb namelijk een galavoorstelling waar ik naar toe ga. De timing is een tikkeltje ongelukkig, zo in mijn op één na laatste week voor ik met verlof ga. Een vriendin heeft voorgesteld om ons samen thuis op te tutten voor we die kant op gaan, maar de realiteit van deze nu nog werkende bijna-mama is dat ze voorziet dat het sowieso een beetje een rat race wordt om het allemaal voor elkaar te krijgen. Ik neem me voor om écht om vijf uur naar huis te gaan, maar zoals dat wel vaker gaat wanneer ik me voorneem om dat ‘echt’ te doen, stap ik toch pas drie kwartier later in de auto, om vervolgens in de file te belanden. Ook dat nog.

Nu heb ik mijn adrenalineknopje wat steviger aangeschroefd

Mijn thuiskomst staat in schril contrast met de laatste paar weken, waar mijn werkdagen op het moment dermate veel energie kosten dat ik in de regel na afloop bekaf op de bank plof om uiteindelijk rond een uur of negen uitgeput in bed te rollen. Nu heb ik mijn adrenalineknopje wat steviger aangeschroefd, de enige manier om overeind te blijven en de avond door te gaan komen. Ik haast me naar de keuken. Bakje stamppot in de magnetron, brokjes voor Karel in zijn bakje met daarbij als vast ritueel een kus op zijn harige koppie en snel naar de badkamer om wat make up op te doen. Daar ben ik natuurlijk nog lang niet mee klaar als de magnetron piept, waardoor ik mijn gezicht verder inkleur terwijl ik hapjes stomend hete andijviestamppot naar binnen werk. Ik had goede hoop misschien nog op de fiets te kunnen gaan, maar de regen komt met bakken uit de hemel. Dan toch maar een taxi. Shit, Uber heb ik een tijdje geleden van mijn telefoon afgehaald. Opnieuw downloaden dan maar. Panty zoeken. Alsjeblieft, zeg me dat ik ergens nog een panty heb zonder ladder. Eentje die ook nog past met mijn buik. Waarom heb ik dit niet beter voorbereid? En wat doe ik met mijn haar? Een blik op de klok, een blik op mijn telefoon, Uber, aan het downloaden, 43%. Pfff…

Onrustig kijk ik hoe laat het is

Als ik mijn schoenen en sokken uittrek zie ik de afdrukken in mijn met vocht gevulde enkels. O ja, zwanger, dat was het. Gelukkig heb ik een lange jurk, dat scheelt weer. Ik gris mijn zwarte glitterpumps uit de kast, vorig jaar gekocht, welgeteld één keer gedragen en dat was niet omdat ze zo comfortabel zaten. Daar had ik ook wel wat beter over na kunnen denken van tevoren. Ze passen, godzijdank. De app is binnen en geïnstalleerd, maar ergens is er iets misgegaan, want ik kan alleen maar mijn oude ritten bekijken en geen nieuwe aanvragen. Wel krijg ik de optie om zelf als chauffeur aan de slag te gaan. Nee, da’s handig. Ik klik vijf keer gefrustreerd het hele menu door, waar verrassend genoeg niets in verandert. Onrustig kijk ik hoe laat het is. Dit gaat niet werken, toch maar zelf met de auto, dan maar duur parkeren in het centrum, als ik een parkeerplekje kan vinden tenminste. Uiteindelijk moet ik alsnog een paar honderd meter op mijn pumps door de regen lopen. Voorzichtig, niet door mijn enkel gaan. Bah, wat is die regen koud. Ik had me dit toch wat anders voorgesteld van tevoren.

Hot mama!

Net op tijd kom ik het theater binnen, waar ik als een kip zonder kop mijn jas maar mee de zaal inneem, verwilderd om me heen kijk op zoek naar mijn stoel die ik niet kan vinden tot ik uiteindelijk mijn vrienden zie zwaaien. Gelukt. ‘Wow, Roos, hot mama!’. Een scheve glimlach trekt over mijn gezicht. Nog volledig verkrampt van het haasten laat ik me zakken in het fluwelen rood van de theaterstoelen. Laat deze hot mama eerst maar even een beetje afkoelen.

Heb je de vorige columns van Roos gemist? Hier kun je ze allemaal teruglezen.

Reageer op artikel:
Roos: ‘Laat deze hot mama eerst maar een beetje afkoelen’
Sluiten