Roos
Roos Verhalen 31 mrt 2017

Roos: ‘Ik mag niet vergeten dat hij al een aantal nakomelingen heeft rondlopen’

Status wachtlijst: terug naar minstens 8 weken

Huidige dates: Raoul

Mogelijke zaaddonoren: die ene vriend van vrienden

Aantal zwangere vriendinnen: 4


De eerste zes dagen nadat David definitief van de baan is als donor, antwoord ik ontkennend als mensen me vragen of ik al vervolgstappen wil gaan nemen. Op dag zeven word ik wakker, ga ik achter mijn laptop zitten alsof het de normaalste zaak van de wereld is en stuur ik hem een e-mail. ‘Hoi Floris’ begin ik mijn e-mail en ik laat mijn vingers even op de toetsen rusten. Floris is 42, valt op mannen en is vrijgezel. In de afgelopen jaren heb ik hem af en toe gezien op feestjes van gezamenlijke vrienden. Het is een lieverd. Een beetje dikkige lieverd, dat wel. Een beetje zo’n teddybeer. Eentje die voor zijn werk regelmatig in het buitenland is. Veel meer weet ik eigenlijk niet van hem. Tot ik kortgeleden via die vrienden begreep dat hij in het verleden al eens donor is geweest bij een spermabank.

Glimlachen

‘Mocht het met die man niet lukken, dan moet ze me maar eens mailen’ had hij hen gezegd toen mijn situatie ter sprake kwam. Op het moment dat ik dat hoorde waren mijn gesprekken met David al dermate vergevorderd dat ik er vooral om moest glimlachen. Dat ik slechts luttele weken daarna ook echt contact zou gaan zoeken, had ik nooit gedacht.

Soms overweeg ik Deens zaad in een digitaal boodschappenmandje te stoppen

‘Nu je mijn naam ziet, weet je vast al waarover ik je mail. We kennen elkaar al jaren en tegelijkertijd weten we eigenlijk heel weinig van elkaar. Zoals je hebt gehoord, ben ik op zoek naar een manier om in mijn eentje een kind te kunnen krijgen.’ Ik vertel hem over het veelbelovende contact met David en hoe dat onverwacht spaak is gelopen. Dat ik nog steeds op de wachtlijst sta en daar mogelijk over een maand of twee aan de beurt zou kunnen zijn. Dat ik soms overweeg om Deens zaad in een digitaal boodschappenmandje te stoppen. Maar dat ik zeker ook benieuwd ben of hij, zeker nu mijn bericht zo snel al komt, open staat om toch ook eens in gesprek te gaan met een kop koffie erbij.

Snelle reactie

In de dagen die volgen ben ik vooral druk. Ik werk me een slag in de rondte, sleep Karel mee naar de dierenarts om te kijken of zijn dieet effect heeft (hij is 45 gram afgevallen. Da’s 0,067 procent) en heb een etentje met één van mijn zwangere vriendinnen om wiens buik ik niet meer heen kan. En dan, op dinsdag, heb ik een reactie. ‘Goed dat je alle moed weer verzamelt om verder te gaan. En natuurlijk wil ik eens met je afspreken. Hoe zit je overmorgen met je tijd?’. En zo zit ik, slechts anderhalve week nadat ik ‘gedumpt’ ben door potentiële donor numero uno, in een bruin café te wachten op potentiële donor numero dos.

Het lijkt hem fijn zijn familielijn voort te zetten

Het is echt net een teddybeer, denk ik wanneer Floris het café binnenkomt. Een beetje mollig met een hoog knuffelgehalte. En aardig, ontzettend aardig, blijkt wanneer we in gesprek zijn. Een man met een groot hart die eerder al donor is geweest. Enerzijds omdat hij de kans dat hij in zijn eigen leven nog een gezin zou stichten niet groot achtte en het toch een fijn idee vond om zijn familielijn voort te zetten. Anderzijds omdat hij graag andere mensen op die manier gelukkig wilde kunnen maken. ‘Ik weet dat je een leuke vrouw bent,’ zegt hij. ‘Dus ik zou het je echt gunnen. En weet je, ik weet hoe het werkt. Been there, done that, got the t-shirt.’

Geen plichten, geen rechten

We lachen. ‘Hoe zou je jouw betrokkenheid zien?’ vraag ik hem. ‘Anders dan bij de spermabank zul jij natuurlijk in ons hypothetische geval vanaf het begin foto’s zien. Denk je dat je dan vadergevoelens zult krijgen?’ Hij denkt even na. ‘Neuh, dat denk ik niet. Je weet het niet van tevoren, dat snap ik ook wel. Maar het gaat hier om jou. Jij bent degene die beslist hoe je het wil. Ik heb geen plichten, maar ook geen rechten. En vergeet niet, ik heb al een aantal nakomelingen rondlopen op deze aardbodem.’ ‘Wat weet je eigenlijk van die nakomelingen?’ Hij glundert een beetje. ‘Er zijn van mijn zaad al tien kinderen geboren.’

Heb je de vorige columns van Roos gemist? Hier kun je ze teruglezen.

Reageer op artikel:
Roos: ‘Ik mag niet vergeten dat hij al een aantal nakomelingen heeft rondlopen’
Sluiten