Redactie
Redactie Persoonlijk 19 apr 2017

Geweldig nieuws: Rosan heeft een stamceldonor gevonden!

Begin maart postten we de oproep van de 33-jarige Rosan Boersma die op zoek was naar een geschikte stamceldonor om de leukemie in haar lijf te bestrijden. Een beenmergtransplantatie was haar laatste kans om beter te worden. De oproep die ze eerder zelf op haar Facebookpagina plaatste werd duizenden keren gedeeld via Famme en diverse social media. Dat leverde in totaal zo’n 8000 nieuwe donoren op die zich meldden bij Matchis.nl, het Nederlands centrum voor stemceldonoren.

Waar Rosan – en iedereen met haar – zo ontzettend op hoopte, gebeurde: tussen al die mensen zat iemand met een 100% DNA-match. Vandaag postte Rosan op haar Facebookpagina het geweldige nieuws dat er een match gevonden is. En niet zomaar een match, maar eentje van maar liefst 100 procent!

Het belangrijkste gesprek over mijn stamceldonor

De afgelopen tijd was heel vermoeiend, vertelt Rosan. ‘Vorige week heb ik al het gesprek gehad waarin duidelijk werd dat er definitief een donor is, maar helaas was ik zo moe van de chemo dat ik het niet eerder kon communiceren. Sterker nog, ik viel bijna in slaap tijdens het transplantatiegesprek, het belangrijkste gesprek van mijn leven,’ lacht ze.

Rond 4 mei wordt Rosan opgenomen voor de transplantatie. ‘Ik krijg dan een week lang zware chemotherapie waarbij mijn lichaam eigenlijk helemaal naar ’nul’ wordt gebracht zodat ik geen stamcellen van mezelf meer heb. Een week later worden dan de stamcellen van de stamceldonor toegediend. Het duurt vervolgens zo’n 14 dagen alvorens die stamcellen zich in mijn beenmerg nestelen en gaan delen.’

Kritieke 14 dagen

‘Die twee weken zijn zeer gevaarlijk omdat ik dan geen immuunsysteem heb en virussen en bacteriën dan niet door mijn eigen lichaam kunnen worden aangevallen. Daarnaast is het nog zo dat mijn lichaam de donor moet accepteren, er kunnen afstotingsverschijnselen optreden die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben. De exacte details weet ik hier ook nog niet van, die gesprekken volgen nog.’

‘Kortom, er komt dus een hele lange spannende tijd aan en hoop dat ik ergens in juni thuis ben en kan herstellen. Dan is er nog steeds een lange periode nodig waarbij het noodzakelijk is om vele afstotingsmedicijnen te slikken. En uiteraard blijft het spannend dat de leukemie niet weer terugkomt. Kortom genoeg hobbels nog om te nemen, ondanks de mooie match. Ik hoop ergens in juni weer van me te laten horen, wanneer de nieuwe stamcellen van mijn nieuwe beste vriendin door mijn lichaam gieren,’ aldus Rosan.
Wij wensen Rosan en haar stamceldonor heel veel sterkte, kracht, beterschap en gezondheid toe deze komende, zware periode.

Tot slot roept Rosan mensen op zich vooral te blijven aanmelden via Stichting Matchis, want er zijn nog altijd heel veel stamceldonoren nodig.

Reageer op artikel:
Geweldig nieuws: Rosan heeft een stamceldonor gevonden!
Sluiten