Empty Photo Project: het verdriet van rouwende moeders indrukwekkend in beeld

Toen Susanna Butterworth hoorde dat haar kindje Trisomie 18 heeft (een extra chromosoom, red.) heeft ze er samen met haar man alles aan gedaan om hun kindje te redden. Haar zoon werd echter levenloos geboren. Met een bijzondere fotoserie The Empty Photo Project wil ze het verdriet dat rouwende moeders bij zich dragen doordat ze een kindje zijn verloren, onder de aandacht brengen.

Stilgeboren

Toen Susanna 35 weken zwanger was, merkte ze dat haar zoontje minder bewoog. Een dag later overleed het kindje in Susanna’s buik. Ze besloot meteen te bevallen en hun zoon Walter Thomas werd stilgeboren.

Duidelijke leegte

Susanna is fotografe en om haar verdriet te verwerken maakte ze een bijzondere fotoserie van rouwende moeders omdat ze hun kindje zijn verloren. De serie heet het Empty Photo Project en laat zien wat voor leegte deze vrouwen met zich meedragen. ‘Ik heb er bewust voor gekozen om deze leegte duidelijk te laten zien. Ik wil mijn rouwproces omzetten in iets waardevols waar ook andere mensen troost uit kunnen halen’, zegt Susanna tegen Babble.

Taboe

‘Na de begrafenis van Walter merkte ik dat veel vrienden en familie niet wisten hoe ze met mijn pijn en verdriet om moesten gaan. Ze hebben geen idee hoe het verlies van een kind voelt. Met de fotoserie wil Susanna daar inzicht in geven. Ze hoopt dat ze op deze manier het taboe doorbreekt en het onderwerp meer bespreekbaar maakt.

Voordat Susanna de foto’s van de verschillende rouwende moeders nam, ging ze met hen in gesprek. In dat gesprek vroeg ze hen zo open en eerlijk mogelijk over het verlies en de rouw te praten. De vrouwen op de foto mochten zelf kiezen op welke locatie ze dit gesprek wilden voeren. Op het dieptepunt van het gesprek, nam Susanna de foto.

LEES OOK: Moeder van stilgeboren kindje waarschuwt: ‘Luister altijd naar je moederinstinct’

Fotoserie rouwende moeders

Alle verhalen die bij onderstaande foto’s horen, kun je lezen op de website van het Empty Photo Project.

Brenda

Emily

Katrina

Kim

Miriam

Mollie

Taylor

Vader van stilgeboren dochter: ‘Ik droom van de dag dat ik haar in haar ogen kan kijken’

Empty Project Blog

Reageer op artikel:
Empty Photo Project: het verdriet van rouwende moeders indrukwekkend in beeld
Sluiten