Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 27 okt 2017

Zo kun je een rouwende vriendin écht helpen

Als een goede vriendin te maken krijgt met een groot verlies, dan weten velen van ons vaak niet zo goed wat ze moeten zeggen. Uit angst om het verkeerde te doen of te zeggen, klappen sommige mensen zelfs helemaal dicht. Heel begrijpelijk, maar er zijn altijd dingen die je wél kunt doen voor iemand die rouwt. Zoals er simpelweg voor ze zijn.

In iets meer dan een jaar tijd overleden de vaders van twee goede vriendinnen van mij. Natuurlijk was ik beide keren bij de uitvaart. Ik huilde met mijn vriendinnen mee om hun verdriet en gemis en denk extra aan ze met Vaderdag of op de sterfdagen, die ik uiteraard onthoud. En we hebben gesprekken over deze lieve mannen die eigenlijk onmisbaar zijn, maar zonder wie zij het nu toch moeten redden. En toch heb ik soms het gevoel dat ik tekort schiet. Dat ik er niet écht voor ze ben. En soms weet ik inderdaad niet zo goed wat ik moet zeggen.

Zo kun je een rouwende vriendin écht helpen

Psychotherapeut Megan Devine van Psychology Today zette wat tips op een rijtje waarin ik me erg goed kan vinden. Deze 11 dingen kun je doen om een rouwende vriend(in) te helpen.

1: Iedereen rouwt anders

Als vriendin heb je een steunende rol. Dat betekent dat het niet om jou draait. Klinkt heel logisch, maar toch gebeurt het heel vaak dat mensen andersmans verdriet naar zich toetrekken. Of allemaal ongevraagde adviezen gaan geven aan de rouwende persoon. Maar daarmee impliceer je dat diegene iets verkeerd doet, of zich anders zou moeten voelen dan zij zich voelt. Rouwen is een heel persoonlijke ervaring die iedereen anders beleeft. Dit verdriet behoort aan jouw vriendin, dus volg haar pad.

2: Houd het in het hier en nu

Je kunt niet in de toekomst kijken, ook niet in die van jouw vriendin. Zeg dus niet dat ‘het allemaal goed komt’ of dat ‘de tijd alle wonden heelt’. Het heeft ook geen zin om in clichés te vervallen als ‘je opa heeft nu rust’ of ‘hij is op een betere plek nu’. Houd het gewoon in het hier en nu, en wees daarbij eerlijk: dit doet pijn, maar ik hou van jou en ik zal er voor je zijn.

3: Probeer het niet op te lossen

Het is heel verleidelijk om op wat voor manier dan ook te proberen om de pijn bij iemand weg te nemen. Maar vaak kan dat helemaal niet. Er is geen easy fix voor het verdriet van jouw vriendin. Het kan niet worden opgelost of gerepareerd. Laat de pijn er gewoon zijn. Je rouwende vriendin zal je er dankbaar voor zijn.

4: Loop niet weg

Wees bereid om iemand vreselijk veel pijn te zien hebben en ontroostbaar te zien huilen. Zónder in te grijpen, zie punt 3.

5: Het gaat niet om jou

Het is niet makkelijk om bevriend te zijn met iemand die diep in de put zit. Waarschijnlijk voel je je soms genegeerd of niet gewaardeerd. Want ja, haar energie gaat nu naar iets anders. Dus ze zal soms afspraken afzeggen omdat ze het niet trekt, en ze zal wellicht jouw verjaardag vergeten. Vat dit niet persoonlijk op en reageer het zeker niet af op jouw vriendin. Zoek steun bij andere vriendinnen terwijl jij haar steunt. Zeg ook niet dat je ‘weet hoe ze zich voelt’ om vervolgens een verhaal op te hangen dat hier niets mee te maken heeft. Nogmaals: het gaat nu niet om jou.

6: Vraag niet maar doe iets

Het is de dooddoener die iedereen in rouw te horen krijgt: ‘Bel me als ik iets voor je kan doen!’ Want weet je: jouw vriendin gaat jou niet bellen. En dat is heus niet omdat ze geen hulp nodig heeft, maar omdat het bedenken van die hulpvraag en daadwerkelijk de telefoon pakken om iets te vragen haar te veel energie kost. Wees dus concreet in je aanbod voor hulp. Zoals: ‘Zal ik je planten water geven?’

7: Doe de terugkomende klusjes

Het rouwen kun je niet overnemen van je vriendin. Maar wat je wel kunt doen, is haar dagelijke lasten verlichten door dingen uit handen te nemen. Liefst iets met een vaste prik, zodat ze weet dat dat deel onder de pannen is. Zet elke week haar klikobak buiten, breng op maandag een pan eten (omdat je toch altijd veel te veel maakt), vang op woensdag na school haar zoontje op zodat zij even kan relaxen.

8: Doe dingen samen

Op de nabestaanden komt erg veel af: papierwerk, het uitzoeken van een kist en de uitnodigingen, bezoekjes aan het mortuarium, het opruimen van spullen. Bied je hulp aan en kom je beloftes ook na. Je hoeft niets te zeggen, jouw aanwezigheid is voor jouw vriendin belangrijk en waardevol genoeg.

9: Wees het aanspreekpunt

Rouwen is een heel persoonlijke aangelegenheid, maar toch zal jouw vriendin overstelpt worden met mensen die iets van haar willen – ook al hebben ze goede bedoelingen, dit kan nogal overweldigend zijn. Wees (in overleg met haar uiteraard!) het aanspreekpunt voor deze mensen. Zo hoeft jouw vriendin niet honderd keer hetzelfde verhaal te vertellen (‘Ja, het kwam heel onverwacht…’) en zorgen jullie ervoor dat de juiste informatie naar buiten komt.

10: Breek het open

Vaak zullen mensen wat aarzelend aan jou vragen hoe het met jouw vriendin gaat – alsof het een taboe is om te rouwen. Wees heel hier duidelijk en eerlijk over, zodat mensen weten dat rouwen heel normaal is. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ze heeft goede en slechte momenten, en dat zal altijd zo blijven. Zo’n groot verlies verandert alles in je leven.’

11: Heb lief

Het aller-, aller-, allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je liefde toont. Ga bij haar langs, zeg iets, doe iets. Ga de confrontatie met haar verdriet aan, zonder weg te lopen of het te negeren. Je zult echt niet altijd de juiste antwoorden hebben, maar wees er gewoon. Luister naar haar en wees een vriendin zoals je die zelf ook graag zou willen hebben in zo’n situatie.

Schrijven of wandelen? Wat hielp jou na de dood van je vader of moeder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo kun je een rouwende vriendin écht helpen
Sluiten