Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 18 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Heb je wel eens ruzie over geldzaken met je partner? Je bent niet de enige

Heb je wel eens een discussie met je partner omdat je volgens hem met ‘de zoveelste aankoop’ thuis komt ‘die je echt niet nodig hebt?’ Of ben jij van mening dat jullie kunnen besparen op het huishouden, terwijl hij daar anders over denkt? Je bent niet de enige die zo nu en dan ruzie heeft over geldzaken. Sterker nog, een kwart van de Nederlandse stellen maakt ruzie over geld. En dan voornamelijk over bezuinigingen en het bestedingspatroon, blijkt uit onderzoek van Nibud.

Hoe zit het met jou en je partner? Zitten jullie vaak op een lijn als het gaat over geldzaken of zijn jullie eerder tegenpolen? Ook dat komt vaker voor, zo is 1 op de 8 stellen eerder elkaar tegenpool als het gaat om zuinigheid.

Gezamenlijke rekening

Anno 2019 is het heel normaal geworden om de financiën samen te regelen. Waar in 2007 zo’n 23 procent van alle stellen het samen regelde, hebben de meeste stellen (79 procent) een gezamenlijke rekening en gooien de inkomsten op één stapel (61 procent doet dat). De meeste stellen kiezen hiervoor vanwege het gemak, van de gezamenlijke rekening worden kosten voor meubels, witgoed, boodschappen en apparatuur gekocht.

Hetzelfde of juist tegenpolen

Ook blijkt uit het onderzoek dat 60 procent van de partners vindt dat ze hetzelfde zijn als hun partner als het gaat om zuinigheid. Eén op de acht typeert zichzelf en zijn of haar partner juist als tegenpolen. De communicatie gaat – haast vanzelfsprekend – moeizamer als partners zich wat betreft geldzaken anders gedragen. En zo ontstaan meningsverschillen en discussies.

Zo’n 27% heeft wel eens een discussie of meningsverschil met zijn of haar partner over geldzaken. De meeste meningsverschillen gaan over bezuinigen en sparen: de onderwerpen waar ook het vaakst afspraken over worden gemaakt.

Praat erover

Des te belangrijker om goed te blijven praten en goede afspraken te maken over geldzaken. Omdat de meeste ruzies gaan over bezuinigen en sparen, kan het helpen om daar afspraken over te maken. Wie betaalt bijvoorbeeld wat, hoe zien jullie inkomsten en uitgaven er individueel en samen uit. Wie weet kunnen jullie samen nadenken over een zero-based budget (hier lees je wat dat is en waarom het handig kan zijn) of kom je erachter dat er enkele gewoontes zijn die jullie makkelijk kunnen vermijden, waardoor sparen (of een schuld afbetalen) een stuk makkelijk zal gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nibud

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heb je wel eens ruzie over geldzaken met je partner? Je bent niet de enige
Sluiten