Redactie
Redactie Relatie 31 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom jij en je geliefde altijd ruzie krijgen in de auto

Ook al vormen jij en je partner de perfecte match, er zijn twee momenten waarop je gegarandeerd ruzie krijgt: wanneer je een Ikea-kast in elkaar moet zetten en wanneer je met de ander in de auto zit. Maar waarom is je vierwieler zo’n ideale plek voor ruzie?

Je geliefde is geweldig: hij is je persoonlijke agenda, je beste vriend en je veilige haven. Dat gezegd zijnde erger je je dood aan de ander vanaf het moment waarop diegene je passagier wordt.

De ander begint eindeloos te palaveren over haar allerlei zaken terwijl jij je probeert te concentreren op de weg. En dan zijn er twee opties: je besteedt aandacht aan de ander, waarop hij/zij weer schreeuwt dat je moet oppassen, of je negeert hem/haar. Spoiler: beide opties zijn niet goed en gaan tot ruzie leiden.

Waarom je je vriendin/vrouw haat in de auto

Een eerste plausibele verklaring is dat je sowieso al sneller geagiteerd raakt omdat autorijden vaak best stressvol is – of je je daar nu van bewust bent of niet. “Je zenuwstelsel is continu geactiveerd terwijl je autorijdt,” vertelde psychotherapeut Ian Kerner aan Fatherly. “Je moet je omgeving voortdurend in de gaten houden en elke onverwachte beweging, gevaar of obstructie scannen. En dan raak je sneller geïrriteerd door externe factoren.”

Het goede nieuws is dat je niet de enige bent. Onderzoek heeft aangetoond dat chauffeurs het het meest op hun heupen krijgen van hun lief en dat bijna 70% minstens één keer per maand ruziemaakt in de auto. En je lief? Die trekt er zich allemaal niks van aan: studies hebben namelijk ook aangetoond dat je passagier er heel relaxt bij zit. Waardoor hij of zij net méér tijd heeft om zich bezig te houden met futiliteiten die jou op dat moment geen bal interesseren.

Ruzie in de auto is te voorkomen

Ook ziet je geliefde de autorit waarschijnlijk als een moment om even bij te praten en je een update te geven over alle belangrijke zaken in haar leven. Hij/zij denkt: ‘Ha, eindelijk kunnen we het hebben over Suzanne van de boekhouding van wie ik vermoed dat ze een affaire heeft.’ Jij denkt: ‘We moeten zo snel mogelijk Amsterdam uitkomen, rotfile, sneed die auto mij nou gewoon af?!’

Wil je ruzie vermijden en voorkomen dat je de ander de volgende keer uit de auto zet? Adem dan eens diep in en uit – naar het schijnt helpt dat. Al helpt subtiel de volumeknop wat naar rechts draaien misschien ook wel. Aanvaard en erken dat je allebei wat nerveus bent omwille van het verkeer, de lange rit of de vermoeiende dag en zeg dat ook tegen elkaar: ‘Het verkeer is vreselijk, maar we zijn nu eenmaal nog een tijdje onderweg dus laten we er het beste van maken.’

Luister samen een podcast

Je moet er dus het beste van maken, en wat ons betreft doe je dat met een podcast. Samen wat leren of gewoon genieten van een goed verhaal. De Brand in het Landhuis is bijvoorbeeld echt een aanrader. Pas alleen wel op dat je geen ruzie krijgt bij het uitzoeken van een podcast.

Zo leg je de ruzie weer bij:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom jij en je geliefde altijd ruzie krijgen in de auto
Sluiten