Renée
Renée Kids 20 apr 2018

Waarom je nooit ruzie moet maken waar de kinderen bij zijn

Waarschijnlijk probeer je het altijd te voorkomen, maar het kan nu eenmaal gebeuren dat je woorden hebt met je lief waar je kinderen bij zijn. Maar hoe slecht is ruzie maken nu eigenlijk als je kind er iets van meekrijgt? Volgens onderzoek heeft het wel degelijk invloed op hen.

Zelfs in de beste relaties komt ruzie maken voor, maar als je ouder bent is het verstandig om rekening te houden met de kinderen. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Vermont blijkt hoe ruzie maken kinderen op latere leeftijd beïnvloedt.

Hoe ruzie maken in het bijzijn van kinderen hen beïnvloedt

Tijdens dit onderzoek werd er niet gekeken naar fysiek geweld en mishandeling en de impact daarvan, maar juist naar hoe niet-gewelddadige conflicten invloed heeft. Zoals ruzie maken omdat de afwas nog niet is gedaan.

Er werd een groep verzameld van 99 kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud. Vervolgens ondergingen zij psychologische testen. Daarin werd uitgezocht hoe vaak kinderen ‘conflicten’ meemaakten tussen hun ouders en of ze dachten dat het hun huwelijk zou beschadigen.

Onderzoek

Daar bleef het niet bij, de kinderen gingen ook nog foto’s van vrolijke, boze en neutrale koppels in de (juiste) categorie plaatsen. Wat bleek? Kinderen waarvan de ouders weinig ruziën wisten de foto’s in de goede categorie te plaatsen. De kinderen uit gezinnen waar veel conflicten zijn zagen het verschil tussen blij en boos, maar hadden moeite met de neutrale foto’s.

Daar zijn volgens de wetenschappers verschillende redenen voor. Het kan zijn dat deze kinderen altijd alert zijn omdat ze steeds in een omgeving van ruzie zijn. Daardoor lijken de neutrale foto’s voor hen alsof de koppels boos op elkaar zijn.

Het kan ook betekenen dat ze de neutrale reacties amper registreren. Assistent professor en hoofdauteur van het onderzoek Alice Schermerhorn: ‘Ze kunnen afgestemd zijn op de boze interacties, wat een goede reden zou kunnen zijn om zich terug te trekken in hun kamer. Of de gelukkige momenten, waarop hun ouders wel beschikbaar voor hen zijn. Neutrale interacties bieden niet veel informatie. Daardoor herkennen ze het waarschijnlijk niet.’

Conclusie

De conclusie van Alice? ‘De boodschap is duidelijk. Conflicten tussen ouders zijn niet goed voor de kinderen.’ Later in hun leven kunnen kinderen hier last van hebben wanneer ze interactie hebben met anderen, zoals hun leraar of vrienden. Zelfs in hun relatie.

Verlegen kinderen zouden er nog meer last van hebben. Dus als er veel ruzie gemaakt wordt, zijn dat vooral de kinderen waar rekening mee gehouden moet worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je nooit ruzie moet maken waar de kinderen bij zijn
Sluiten