Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 10 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Ruzie maken met je kinderen erbij is goed voor ze, volgens onderzoek

Geen enkele relatie is perfect – het is zelfs heel gezond om af en toe lekker ruzie te maken met je partner. Het zorgt er immers voor dat gevoelens niet worden opgekropt, en klaart de lucht. Maar kinderen worden er verdrietig van, en daarom maken we vaak ruzie als zij op hun kamer zijn. Toch is dat niet het beste plan, volgens nieuw onderzoek.

Want hoe goed we onszelf ook voor de gek kunnen houden, stiekem weten we ook wel dat kinderen het voelen als er spanning in de lucht hangt vlak voor of na een flinke ruzie. Als ze die ruzie zelf niet meekrijgen, raken ze daardoor alleen maar in de war. Dan weten ze dat er iets mis is, terwijl jij je gewoon normaal probeert te gedragen – allerlei gemengde signalen. Je gedraagt je ook anders tegenover de kids als je gevoelens verbergt.

Ruzie maken met je kinderen erbij

Onderzoek onder 109 gezinnen, met kinderen tussen de 7 en 11 jaar, wijst dan ook uit dat het mogelijk beter is voor de mentale gezondheid van je kinderen als je gewoon ruzie maakt als ze erbij zijn, in plaats van wanneer ze zich net even buiten beeld bevinden. Dat is dus heel anders dan wat de meeste ouders denken dat goed is voor hun kind.

LEES OOK: Hoor je dat je kind scheldt of vloekt? Zo praat je daarover

Andere mensen ruzie horen maken, leert kinderen meer over het uiten van hun eigen emoties en over het oplossen van problemen. Dat betekent niet dat je gewoon een potje kunt staan schreeuwen tegen je partner en vervolgens de deur achter je dicht slaan; het moeten wel gezonde ruzies zijn, die gefocust zijn op de oplossing in plaats van het probleem.

Leg ook aan je kinderen uit hoe je je nu voelt, waar dat door komt en hoe het op een goede manier opgelost kan worden. En o ja, dat het lang niet in elke situatie gepast is om zo te reageren.

LEES OOK: Onderzoek laat zien hoe vaak ouders ruzie met hun kinderen hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ruzie maken met je kinderen erbij is goed voor ze, volgens onderzoek
Sluiten