Janne Vogel
Janne Vogel Relatie 21 feb 2018

Waarom af en toe flink ruziemaken met je partner juist heel gezond is

Kun jij je wederhelft soms ook wel achter het behang plakken? Geen zorgen. Een stevige ruzie op z’n tijd zorgt er namelijk alleen maar voor dat jullie een grote kans hebben om bij elkaar te blijven tot jullie honderd zijn. En dat is uiteindelijk natuurlijk wel de bedoeling, toch?

Als hij besluit zijn vieze was net naast de wasmand te gooien in plaats van erin, als hij zijn rommel niet opruimt of gewoon nét het verkeerde zegt op een bepaald moment, dan kun je ‘m soms wel wurgen. En boos worden is op dat soort momenten zeker toegestaan.

Opkroppen

Volgens Joseph Grenny, die het boek ‘Crucial conversations’ schreef, is ruziemaken voor je relatie geen probleem. De grootste fout die je als koppel kunt maken, is doen alsof er niets aan de hand is, terwijl je van binnen vol zit met irritaties. Als jij die sokken voor de zoveelste keer naast de wasmand ziet liggen en  besluit er niets van te zeggen, krop je dit ondertussen (onbewust) op. Uiteindelijk word je elkaar zo zat door al die onuitgesproken gevoelens, dat dit er zelfs voor kan zorgen dat jullie uit elkaar gaan. Au.

LEES OOK: Over dít onderwerp maken stellen het meest ruzie

Eerlijkheid duurt het langst

Joseph raad ons in zijn boek allemaal aan om vooral te schreeuwen als ons iets niet bevalt. Een onderzoek onder duizend volwassenen heeft aangetoond dat je tien keer meer kans hebt om samen te blijven als je af en toe even lekker ruziemaakt. ‘Het succes van een relatie wordt bepaald door de manier waarop gevoelige kwesties worden besproken’, legt Joseph uit. ‘Voor echte liefde moet je werken. Intimiteit gaat niet alleen over liefde en aantrekkingskracht, maar ook over eerlijk zijn. Praten is dé manier om de waarheid naar boven te brengen op een manier die een gevoel van intimiteit, vertrouwen en verbondenheid geeft.’

Dus: wees vooral eerlijk over je gevoelens en stel je open. Ook als dat betekent dat je je soulmate af en toe de huid vol scheldt.

Reageer op artikel:
Waarom af en toe flink ruziemaken met je partner juist heel gezond is
Sluiten