Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 14 dec 2018

‘Wat ik wil dat mijn man weet als we ruzie maken over de kleine dingen’

Vroeg of laat komt het moment dat alles wat de ander doet je teveel is en jullie aan de lopende band kibbelen. Negen van de tien keer gaan die mini-ruzietjes nergens over. Michelle Zunter is zich daar heel bewust van en schreef daarom een brief aan haar geliefde.

Toiletbril

‘Hey echtgenoot, het spijt me echt dat ik gisteren zo lang ben doorgegaan over de vuile was aan jouw kant van het bed. Maar om eerlijk te zijn, lagen die vieze kleren daar al best een tijdje. Ook doe je nooit de toiletbril omlaag en slingeren je schoenen door het hele huis. Je hebt ook nooit geleerd hoe je een handdoek ophangt en verwacht je dat een handdoek vanzelf droogt als je hem op de vloer gooit. Het zijn maar een paar van de dingen waar we de laatste tijd ruzie over maken.

Ik weet dat het jou tot waanzin drijft als ik het dopje van de tandpasta er niet op draai. Ik weet dat je het irritant vind als ik de afwasmachine ongeorganiseerd inruim. Ik weet dat je gek wordt als ik ‘s nachts alle dekens steel.

Maar waar maken we nou echt ruzie om?

Big deal

Onze liefde voor elkaar is inmiddels een gegeven. Onze steun naar elkaar is een gegeven. En dat is het moment waarop we dingen vergeten. We vergeten dat een partner vinden die z’n leven met je wil delen, die kinderen met je wil, en met jou voor langere tijd een relatie wil, niet iets wat je iedere dag gebeurt. Het heeft me 34 jaar gekost om jou te vinden.

In de vaak chaotische eb en vloed van ouderschap, werk vergeten we dat al die doodvermoeiende irritante gewoontes niet zo’n big deal zijn als ze op dat moment lijken.

Zou het mijn leven makkelijker maken als je de was gewoon in de wasmand doet? Zeker wel. Zou jouw ochtend beter zijn als je niet aangekoekte tandpasta op het badkamerplankje vindt? Absoluut.

Waan van de dag

Maar wat als je morgen doodgaat? Dan is het leven zoals we het kennen voorbij. De kinderen en ik zouden er waarschijnlijk nooit overheen komen. Ik zou me geen seconde meer druk maken om handdoeken op de badkamervloer. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor jou.

In lange relaties verliezen we vaak uit het oog waar we voor werken. We raken zo verwikkeld in de waan van de dag dat we vergeten elkaar te vieren. We maken ruzie om belachelijke dingen. Dingen die opgelost kunnen worden door een beetje een constructief gesprek te voeren. We kunnen kibbelen over wat we irritant vinden, maar werken we uiteindelijk naartoe als partners?

Dankbaar

Ik weet waar we voor werken. We werken om onze kinderen op te laten groeien tot zelfstandige, zelfverzekerde, aardige mensen. We werken om onze relatie overeind te houden temidden van de eindeloze verantwoordelijkheden. We werken om goede mensen te blijven in een wereld die ons vaak teleurstelt.

Als je een stapje terugdoet en beseft wat je al hebt, maakt dat je pas echt dankbaar. We hebben overal om ons heen cadeaus als we even stilstaan en om ons heen kijken. Ik weet dat we misschien nooit stoppen met elkaar gek maken om de rare dingen die we doen. Ik weet dat we waarschijnlijk nog steeds ruzie maken om kleine dingen. Maar ik weet ook zonder twijfel dat er niemand ter wereld is met wie ik liever vecht dan met jou.

Ruzie maken met je kinderen erbij is goed voor ze, volgens onderzoek.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
‘Wat ik wil dat mijn man weet als we ruzie maken over de kleine dingen’
Sluiten