Tessa Ham
Tessa Ham Relatie 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit kun je doen als jij en je partner ruzie over geld blijven maken

Voor veel mensen blijft geld een lastig onderwerp om over te praten. Zelfs met de persoon met wie je normaal gesproken het meeste deelt. Sterker nog, onenigheid over geld is een van de meest voorkomende redenen waarom koppels gaan scheiden. Heb jij ook vaak ruzie met je partner over geld?

Zo zorg je ervoor dat jullie meer op één lijn zitten wat betreft de financiën.

Geld veelvoorkomende reden voor ruzie

Jullie zijn zeker niet de enigen. Bij 40 procent van de stellen wordt geruzied over geldzaken, blijkt uit onderzoek van Nibud en uit ander onderzoek blijkt dat de relatie van 1 op de 5 millennials lijdt onder geldstress.

Ruzies gaan dan voornamelijk over het uitgavenpatroon, de prioriteiten, de verdeling van het geld en wie de meeste macht over de uitgaven heeft. Wat de reden voor jullie onenigheid ook is, er moet iets veranderen.

‘Geld dates’

Hoe zorg je er nou voor dat jullie geen ruzie meer over geld maken? Op de blog van budget app Mint vinden we de oplossing: ‘geld dates’. Zwengel een fijne playlist aan, bestel bij jullie favoriete restaurant of sloof jezelf uit in de keuken, en heb na het eten een goed gesprek over geld. Het is belangrijk dat je geld leuk maakt, dus haal echt alles uit de kast voor jullie date. Kaarsjes? Check. Lekkere wijn? Check. Lingerie? Als het setje maar niet te duur is. Oh nee, dit moeten we juist niet doen!

Natuurlijk is de eerste stap om je partner over te halen hierover te praten, maar we gaan ervan uit dat hij of zij daar wel mee akkoord gaat als jij het echt belangrijk vindt. Dat jullie favoriete maaltijd of drankje onderdeel van het plan is, zal vast ook helpen.

Hoe ziet zo’n ‘geld date’ eruit?

Het is verstandig dat jullie eerst even samen in de financiën duiken. Wat komt er nou precies binnen en hoeveel geven jullie uit? Geen zorgen als je een Excel-sheet met cijfers niet echt sexy vind voor een date, apps zoals Mint, Dyme en Grip geven je een mooi overzicht over je financiën door ze te koppelen aan jullie bankrekening.

Nu wordt het tijd voor dat goede gesprek. Eén van de meest voorkomende redenen dat koppels ruzie hebben over geld, is doordat hun doelen niet overeenkomen. Bijvoorbeeld: partner A wil sparen om ooit een huis te kunnen kopen en partner B heeft andere prioriteiten en wil genieten van het leven nu jullie nog jong zijn. Op het eerste gezicht lijken deze doelen inderdaad mijlenver uit elkaar te liggen, maar ghuess what? Als je er open over praat, zullen allebei de doelen gewoon te behalen zijn.

Misschien is het resultaat aan het einde van de date bijvoorbeeld dat jullie elke maand een bepaald bedrag opzij zetten voor het toekomstige huis en de rest uitgeven aan leuke dingen. Het is niet altijd zo zwart-wit als het lijkt, en je hoeft niet altijd te kiezen. Maar de enige manier om in dat ‘grijze gebied’ te komen is door erover te praten.

De laatste stap is om een volgende ‘geld date’ in te plannen. Zo houden jullie jezelf verantwoordelijk om ook echt aan jullie doelen te gaan werken. Ook na zo’n eerste date krijg je nog wel eens ruzie over geld. Maar de eerste stap is in ieder geval gezet.

10x dingen waar partners het meest over ruziën als Kerstmis voor de deur staat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit kun je doen als jij en je partner ruzie over geld blijven maken
Sluiten