Sterre Touw
Sterre Touw Persoonlijk 26 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Ruziënde stellen hebben 10 keer zoveel kans om samen te blijven (volgens de wetenschap)

‘Ga nooit met ruzie slapen.’ Het is het meest gehoorde advies van ruziënde stellen. Hoewel er een kern van waarheid in zit, is het voor stellen juist goed om af en toe eens flink ruzie te maken. Volgens onderzoek blijven stellen tot 10 keer vaker samen als zij af en toe de druk van de ketel halen.

Volgens een nieuw onderzoek blijven koppels die ruzie maken letterlijk langer bij elkaar. Er is slechts een ding wat je je moet bedenken; stellen blijven bij elkaar als zij effectief ruzie kunnen maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

LEES OOK: Dit is wat jouw ‘liefdestaal’ zegt over jou

Slechte communicatie

Joseph Grenny, co-auteur van de bestseller Crucial Conversations van The New York Times: ‘De grootste fout die koppels maken, is het vermijden van goede communicatie.’ Hij voegde eraan toe: ‘We voelen van alles, maar we zeggen niets. Tenminste we zeggen niets totdat we het niet meer uithouden. Dat zorgt ervoor dat we in één keer zullen uitbarsten met alles wat op ons hart ligt.’ Vier op de vijf mensen zei in de enquête dat slechte communicatie een rol speelde in hun laatste mislukte relatie.

Effectief ruziemaken

Stellen die effectief ruziemaken, hebben tien keer meer kans om een ​​gelukkige relatie te behouden. Veel koppels zijn ten onrechte van mening dat discussies over gevoelige kwesties vermeden moeten worden. ‘We hebben de neiging om deze gesprekken te vermijden, omdat we ons bewust zijn van het feit dat er ruzie van kan komen’, vertelt Grenny. ‘We zijn ons er tegelijkertijd niet bewust van wat er gebeurt als de ons niét zouden uitspreken. En dat gaat ten koste van intimiteit, vertrouwen en verbondenheid.

LEES OOK: In 36 vragen verliefd worden op elkaar: voor het eerst of opnieuw

Liefde is een werkwoord

‘Het succes van een relatie wordt bepaald door de manier waarop gevoelige kwesties worden besproken’ zegt Grenny. ‘Liefde is een werkwoord. Echte intimiteit gaat niet alleen over liefde, maar gaat ook over eerlijkheid.’ Je maakt dus het beste ruzie als je ook echt alles verteld wat je dwars zit. Het is belangrijk om rationeel te blijven en fatsoenlijk met de ander om te blijven gaan. Ga niet schelden, maar begin juist een dialoog waarin jullie beide de tijd nemen om naar elkaar te luisteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ruziënde stellen hebben 10 keer zoveel kans om samen te blijven (volgens de wetenschap)
Sluiten