Redactie
Redactie Opvoeden augustus 18, 2017

Moeders maken het meeste ruzie met hun schoonmoeder

Gedoe met je schoonfamilie: wie kan er niet over meepraten? Nou, stellen zonder kinderen beduidend minder vaak dan stellen mét nageslacht, concludeert recent Fins onderzoek. De grootste ruziemakers? Moeder en schoonmoeder.

Het komt in de beste families voor

Ruzie hebben met je schoonfamilie is een van die dingen waarvan het niet bon ton is om publiekelijk over te praten. En dat terwijl het in veel – we zouden bijna zeggen: de beste – families voorkomt.

Grappig gegeven is dat er bijna dagelijks wereldwijd nieuwe onderzoeken gepubliceerd worden rondom intermenselijke relaties, maar de relatie (of het gebrek daaraan) met de schoonfamilie wordt door de wetenschap opmerkelijk vaak genegeerd. Alleen al daarom is dit Finse onderzoek waaraan meer dan 1200 mensen deelnamen, in onze ogen interessant te noemen.

Allereerst werd bestudeerd of de deelnemers vaker ruzie hadden met hun eigen ouders of met hun schoonouders. Het antwoord op die vraag luidt dat de meeste conflicten plaatsvinden tussen volwassenen en hun eigen ouders – ongeacht of er kinderen in het spel zijn of niet. Met andere woorden: we maken domweg meer ruzie met onze eigen ouders dan met die van onze partner.

Was sich liebt, das neckt sich

Het lijkt me dat deze conclusie niet echt een verrassing genoemd kan worden: we maken nou eenmaal makkelijker (en daardoor vaker) ruzie met mensen waarvan we weten dat het nadien ook weer relatief simpel op te lossen is? Daarnaast hebben we bij onze eigen ouders minder remmingen om bij tijd en wijlen ongenuanceerd uit de hoek te komen, maar dat laatste kan ook alleen voor mij gelden.

Bijzonder interessant is de constatering dat het aantal conflicten tussen volwassenen en schoonouders fiks toeneemt wanneer er kinderen in het spel zijn. En dat terwijl eerdere studies juist aantoonden dat schoonfamilies zich meer onderdeel van een gezin gaan voelen wanneer zich (klein)kinderen aandienen, omdat kinderen vaak juist een bindende factor tussen ouders en (schoon)ouders zijn.

Ultieme boosdoeners: moeder en schoonmoeder

Zeker in landen (o.a. Nederland) waar ouders regelmatig een beroep doen op grootouders en andere familieleden om mee te helpen in de opvoeding van (klein)kinderen, kan deze nieuwe, geïntensiveerde band ook een bron van conflicten zijn. En, jaja, de meeste van deze conflicten ontstaan tussen de moeder van de kinderen en haar schoonmoeder, met name wanneer deze (zeer) betrokken is bij de verzorging van de kinderen. Ook dat laatste kan volgens mij niet echt een verrassing genoemd worden, maar wederom kan dat ook alleen voor mij gelden.

Waardevolle tip om de relatie met je schoonmoeder niet (nog verder) te vertroebelen

Tip: voor de onderlinge verstandhouding is het uiterst onverstandig je schoonmoeder onder dit bericht te taggen, dat je het even weet. Tenzij je het juist heel goed met haar kunt vinden natuurlijk, dan is ‘ie vaak een schot in de roos ;-).

Lees ook: de verrassende reden waarom zoveel vrouwen een moeilijke relatie met hun schoonmoeder hebben

Science Daily

Reageer op artikel:
Moeders maken het meeste ruzie met hun schoonmoeder
Sluiten