Melissa Eissens
Melissa Eissens Kids 14 dec 2017

Waarom het goed is om niet in te grijpen wanneer je kinderen ruzie maken

Je zou denken dat je gek bent als je kinderen elkaar bijna de haren in vliegen, en jij rustig blijft toekijken. Maar wat blijkt nu? Onderzoek zegt dat het goed is om ze zelf een ruzie uit te laten vechten.

Ik herinner me dat toen ik zelf nog een kind was, mijn zus en ik elke dag wel meerdere keren flink ruzie maakten met elkaar. Voor ons was vooral het avondeten het perfecte moment om onze discussies weer boven tafel te halen. En dit terwijl mijn moeder, juist graag in alle rust en vrede wilde eten. Het frustreerde haar dat we het nooit eens met elkaar eens waren en altijd maar tegen elkaar in moesten gaan.

Iedere dag weer zat mijn moeder op het puntje van haar stoel om er een stokje voor te steken, aan die eindeloze, nutteloze en vooral vermoeiende discussies van ons. En dat deed ze ook. Het ging eigenlijk ook écht nergens over als ik eraan terug denkt. Maar dit besef krijg je pas wanneer je ouder en wijzer wordt. Mijn moeder had dus iedere avond gewoon gelijk.

Ondanks dat het altijd goed afliep tussen mij en mijn zus en we nu de beste maatjes zijn, had mijn moeder dit ook anders kunnen aanpakken. Althans, nieuw onderzoek zegt namelijk dat het beter is voor je kinderen om het af en toe oneens te zijn met elkaar.

Het onderzoek

1. Kinderen die zijn opgevoed in een harmonieuze thuissituatie waarin ieder lid van het gezin denkt als ‘groep’, hebben de neiging zich te ontwikkelen in personen die geen afwijkende meningen van anderen aankunnen.

2. Kinderen die juist wel opgroeien in een thuissituatie met een beetje ‘spanning’ (met de nadruk op: een beetje), worden volgens de onderzoekers creatiever en waarderen de waarde van meningsverschillen.

3. Kinderen die opgroeien met ruzie leren het nut van een discussie en van meningsverschillen. Ze zullen over het algemeen niet snel beledigd worden door een persoon die anders denkt dan zij.

Hoe pak je het aan

Hoewel bovenstaande punten op zich nog niet eens zo gek klinken, is het allerbelangrijkste om kinderen de kunst van het discussiëren te leren zonder dat het te persoonlijk wordt. Dus zijn kwetsende woorden uit den boze. Zorg ervoor dat het gesprek niet draait om persoonlijke gevoelens. Houdt het feitelijk.

Onderzoeker en professor Adam Grant zegt dat het leren van goed en respectvol discussiëren van belang is voor sociale omgang in de toekomst. Met de nadruk op hun toekomst, waarbij zij met verschillende soorten mensen te maken krijgen en voor verschillende keuzes komen te staan. Het is belangrijk dat zij zich dan zo goed mogelijk kunnen uiten.

Creativiteit lost problemen op

‘We willen kinderen een stabiel huis geven, dus willen ouders ruzies sussen tussen de kinderen. Maar als ze nooit worden blootgesteld aan onenigheid, beperk je hun creativiteit. Als je je kinderen opzoekt na een ruzie waarbij ze elkaar flink hebben lopen irriteren en tegenargumenten hebben gebruikt, dan heb je ze eigenlijk waar je ze wilt hebben. Op hun creatiefst’, zegt professor Adam.

Als mensen op hun creatiefst zijn, worden moeilijke problemen het best en snelst opgelost.

LEES OOK: Heb jij dochters? Hier maken zussen ruzies om en waarom dat heel goed is

Kinderen mogen zien dat hun ouders ruzie maken

Grant voegt daaraan toe dat ouders hun kinderen eigenlijke een goede dienst bewijzen wanneer zij het openlijk oneens zijn met elkaar. Het verbergen van emoties achter gesloten deuren geeft kinderen het misleidende idee dat een huwelijk altijd gemakkelijk is.

‘De meeste ouders verbergen hun conflicten: ze willen een goed voorbeeld zijn en willen niet dat de kinderen zich zorgen maken. Maar als ouders het niet met elkaar eens zijn, leren kinderen voor zichzelf te denken. Ze ontdekken dat geen van beide het monopolie op de waarheid heeft. In plaats van mee te gaan met de mening van anderen, gaan ze vertrouwen op hun eigen onafhankelijke oordeel.’

Hoe leer je je kind netjes discussiëren?

Argumenteer in de vorm van een debat in plaats van een ruzie of conflict, argumenteer alsof je gelijk hebt, maar luister alsof je ongelijk hebt. Maak de meest respectvolle interpretatie van het perspectief van de ander.

Wees niet bang om een discussie met je kind aan te gaan. Dat je je kind uitdaagt om zijn mening te verdedigen, betekent ook dat je genoeg om zijn mening geeft. Ook al gaan de ruzies met je kind over rommelige slaapkamers of de ruzies tussen jouw kinderen om een haarelastiekje of snoepje, het is het perfecte moment om de creativiteit en het zelfvertrouwen van je kind te laten groeien.

LEES OOK: Bezorg je kinderen een witte kerst, ook als het niet sneeuwt

NewYorkTimes

Reageer op artikel:
Waarom het goed is om niet in te grijpen wanneer je kinderen ruzie maken
Sluiten