Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 4 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Safety first: deze eenvoudige kinderwagenfunctie wordt niet goed gebruikt

Experts willen ouders aansporen om hun kinderen goed te beveiligen in kinderwagens, nadat nieuw onderzoek iets zorgwekkend heeft aangetoond: een groot aantal kinderen zijn na val uit de wagen in het ziekenhuis opgenomen.

Kinderwagens die kinderen in gevaar brengen

De Queensland University of Technology heeft een rapport gepubliceerd waarin zij letsel bij jonge kinderen hebben onderzocht, veroorzaakt door een reeks producten met verplichte veiligheidsnormen zoals kinderbedjes, kinderwagens en luiers.

De grootste boosdoener? Onjuist gebruik van kinderwagens. Deze vormen de grootste risico voor baby’s, waarbij ongeveer de helft van alle opnames voor productverwondingen bij baby’s jonger dan 12 maanden veroorzaakt waren door het vallen uit kinderwagens.

Schokkende cijfers

Tussen 2006 en 2012 werden 708 kinderen opgenomen na een val uit kinderwagens, ongeveer 90 procent daarvan was hoofdletsel, zoals schedelbreuken en open wonden – 6 procent van de opgenomen kinderen hadden gebroken ledematen. In die periode verschenen meer dan 3.500 kinderen in een ziekenhuis na een val uit een kinderwagen.

Voorkom ongelukken

Waarom er zoveel verwondingen zijn? De onderzoekers denken dat dit komt doordat ouders niet genoeg toezicht hielden en dat er niet genoeg gebruik werd gemaakt van gordels in kinderwagens, ondanks waarschuwingen voor productveiligheid en informatie labels.

Een eerder onderzoek liet al zien dat bijna 10 procent van verwondingen door val uit een kinderwagen plaatsvond op een (rol)trap.

De reden

Volgens de onderzoekers is er een simpele reden: voor ouders is het verleidelijk om de bandjes los te laten als je haast hebt of maar een korte wandeling maakt – toch is het essentieel om elke keer de gordel te gebruiken.

Tips

Er zijn een aantal tips die je kunt onthouden als het gaat om de veiligheid van je kleine in een kinderwagen:

Koop een goede
Controleer voordat je een kinderwagen aanschaft, of deze doet aan de Europese veiligheidsnormen. Je kunt het checken door te zoeken (in de gebruiksaanwijzing of navragen) naar het keurmerk NEN-EN 1888.

Gebruik de gordel
Altijd, elke keer opnieuw, ongeacht hoe ver je moet of hoe keurig je kleine ook blijft zitten

Hang geen tassen aan de wagen
Als je de handgrepen gebruikt om tassen of andere spullen aan te hangen, kan een ongelijk gewicht ontstaan en ervoor zorgen dat de kinderwagen kantelt. Leg ze in de mand onderin de wagen.

Zet de wagen op de rem
Wanneer je stil staat, zelfs als het een vlak oppervlak is, zet de wagen om de rem. Je kind kan de kinderwagen makkelijk in beweging krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Safety first: deze eenvoudige kinderwagenfunctie wordt niet goed gebruikt
Sluiten