Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 11 feb 2017

Samen avondeten heeft veel voordelen voor je kind

Avondeten met het hele gezin is volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken positief voor de ontwikkeling van je kind. Wij denken niet alleen voor de kinderen overigens. Dit is wat gezamenlijk eten met het gezin voor je kinderen kan betekenen

1. Boost in de ontwikkeling

Zelfs voor de kleinste gezinsleden doet met het gezin eten verschillende goede dingen. Ten eerste helpt het om de taalvaardigheid te bevorderen als je met z’n allen praat over wat jullie die dag hebben meegemaakt. Het helpt ze ook om geduld te ontwikkelen en ze worden handig in het eten met bestek natuurlijk. Hun sociale vaardigheden worden ontwikkeld, zoals goede manieren en je beurt afwachten. Dat alles terwijl ze ondertussen je tafel onder kliederen met de saus van de lasagne. Maat dat hoort er ook bij.

2. Hun mentale gezondheid verbetert

Eten met het gezin kan kinderen een gevoel van stabiliteit en verbondenheid geven. Een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Pediatrics, ontdekte dat kinderen onder de dertien die regelmatig met het gezin aan tafel zaten minder vaak gedragsproblemen vertonen. Tieners die met de familie eten, schijnen gezonder en blijer te zijn en minder geneigd tot risicovol gedrag. Ze vertonen minder symptomen van depressie, gebruiken niet snel drugs en stellen het hebben van seks vaker uit. Als tieners betrokken raken bij dingen die ze eigenlijk niet zouden moeten doen, dan is dat meestal omdat ze de aandacht van hun ouders proberen te trekken. Kinderen die regelmatig met het hele gezin aan tafel zitten, krijgen al alle aandacht die ze willen.

LEES OOK: Ouders die samen met hun kinderen eten, scheiden minder vaak

3. Betere schoolresultaten

Een onderzoek aan het National Center On Addiction And Substance Abuse aan de Universiteit van Columbia (CASA) liet zien dat kinderen die minder dan drie keer per week met hun gezinsleden aten, twee keer zo vaak een onvoldoende kregen op school. Kinderen die vijf tot zeven keer per week met hun familie aten, deden het veel beter, zij kregen vaker goede beoordelingen. Ouders die vragen hoe het op school gaat, moedigen kinderen aan om het beter te doen en om problemen die op school ontstaan op een nette manier op te lossen.

4. Hechtere gezinnen

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat als een gezin gezamenlijk eet, ze een sterke band met elkaar voelen. Etenstijd creëert een gevoel van saamhorigheid: iedereen leidt aparte levens op werk en school en dit is het moment om verbinding te maken met elkaar. Je kunt hierdoor ook het leven van je kinderen in de gaten houden. Dus als je Sam tegen Tom hoort zeggen dat Shania verkering heeft gevraagd aan Yassine, dan krijg je dat toch maar mooi mee.

5. Verantwoordelijkheid

Dankzij onderzoek weten we dat koken met kinderen en ze wat taken geven rondom etenstijd, hun gevoel voor onafhankelijkheid vergroot en ze een gevoel van verantwoordelijkheid in de keuken – en in het leven – geeft.

6. Fysieke gezondheid

Gezinnen die samen eten, maken betere voedingskeuzes. Een onderzoek aan de Universiteit van Stanford concludeerde dat kinderen die met het gezin aan tafel eten, minder vaak gefrituurd voedsel en verzadigde vetten eten, terwijl ze wel fruit en groente eten. Ouders zullen het fijn vinden om te lezen dat pubers die zijn opgegroeid met regelmatige gezamenlijke maaltijden, meer groente eten – er is dus hoop voor onze pubers (to be).

LEES OOK: 10 supermakkelijke tips om je kinderen gezond(er) te laten eten

7. Je wordt zuiniger

We kunnen het ons niet voorstellen, maar als je nou niet warm of koud wordt van bovenstaande argumenten, realiseer je dan dat thuisgekookte maaltijden bovendien goedkoper zijn. Een simpele vergelijking laat zien dat een gezin van vier mensen zo’n 40 euro per week kan bezuinigen door wat vaker thuis te koken en eten in plaats van buiten de deur. Je spaart geld uit terwijl je kind goede beoordelingen op school haalt, een geweldige woordenschat krijgt en niet aan de drugs gaat. Wij zeggen: win-win op alle fronten.

Maar het beste gedeelte van samenkomen voor het diner, is dat het diepgeworteld raakt in de tradities van je gezin. Zo weten mijn zoontjes niet beter: wij eten bijna elke avond samen aan tafel. En in het weekend doen we dat ook met het ontbijt en de lunch.

Hoewel eten met kleine kinderen soms chaotisch kan voelen en je op het moment zelf af en toe niet weet waarvoor je het doet, weet je vanaf nu dat je kind er baat bij heeft (ook al lukt het niet altijd). En dat kan alleen maar positief zijn, toch?

En denk je nu: ik vind samen avondeten de hel, want mijn kind lust niks? Dan hier een lijstje met tips die wél werken om je kind groente te laten eten. Wordt het toch nog gezellig aan tafel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Samen avondeten heeft veel voordelen voor je kind
Sluiten