Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Algemeen 4 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom samen avondeten goed is voor je kind

Het samen avondeten kan soms een chaos zijn met kids, maar het kan wel op een life-changing manier helpen in de opvoeding van je kind. En relax, als je niet elke avond om 18:00 thuis kunt zijn, is dat niet erg. Minimaal drie keer per week samen eten (ook ontbijten of weekendbrunches), telt ook.

Als het gaat om het opvoeden van gezonde kinderen, zowel voor het lichaam als geest, is het belangrijk om prioriteit te geven aan het samen avondeten. Dit is wat gezamenlijk eten met het gezin voor je kind kan betekenen.

1. Samen avondeten verlaagt het risico op drugsgebruik

Familiediners verlagen niet alleen het risico op depressie bij kinderen, maar ze beschermen ook tegen de impuls om drugs te gaan gebruiken. Uit een onderzoek is gebleken dat vergeleken met tieners die frequent familiediners hebben, degenen met weinig familiediners meer dan twee keer zoveel kans hebben om in de toekomst drugs te gaan proberen. Ook hebben tieners die zelden met hun ouders eten, bijna twee keer zoveel kans om alcohol te gaan gebruiken. De magie bij het samen avondeten zit hem niet alleen in het eten op tafel, maar de communicatie en gesprekken eromheen.

LEES OOK: Wetenschapper zegt: het heeft echt geen zin om calorieën te tellen

2. Het leidt tot betere schoolresultaten

Onderzoekers hebben vastgesteld dat jonge kinderen 1000 zeldzame woorden leren aan de eettafel, in vergelijking met slechts 143 van ouders die verhalenboeken voorlezen. Het samen avondeten met jonge kinderen is dus nog effectiever dan het voorgelezen worden. Kinderen met een grote vocabulaire lezen eerder en gemakkelijker, waardoor er intellectuele voordelen ontstaan.

LEES OOK: Op deze manieren vinden je kinderen het niet erg om groenten te eten

3. Het vermindert obesitas en eetstoornissen

Samen avondeten biedt ouders de kans om hun gezonde eetgewoonten te reguleren. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door een deskundige op het gebied van eetstoornissen, blijkt dat
kinderen minder overgewicht hebben als ze vaker gezinsmaaltijden delen en minder afleiding hebben aan tafel (zoals mobieltjes). Kinderen die samen met hun ouders avondeten, eten vaak ook gezonder. Samen avondeten maakt de discussie over voeding én het aanbieden van gezond voedsel mogelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom samen avondeten goed is voor je kind
Sluiten