Onderzoek: Dit is waarom we het zo heerlijk vinden om samen naar ‘slechte’ films te kijken

Kijk, af en toe kunnen we zo’n Franse arthouse-film echt wel waarderen, maar eigenlijk vinden we niks lekkerder dan een film kijken die zo bedroevend slecht is dat het lachwekkend wordt. Liefst met een vriendin en familiezak M&M’s, zónder partner die er aan de lopende band geërgerd doorheen zucht.

Wansmaak

Zo’n slechte film (in de categorie: Costa!, Mean Girls, Snowfever) is een beetje als een man die een T-shirt met de tekst ‘FBI: Female Body Inspector’ draagt: in eerste instantie moet je heel even gniffelen, maar het is natuurlijk je reinste wansmaak. Toch verbindt samen naar zo’n tenenkrommende film kijken meer dan een week met elkaar survivallen in de Ardennen (bij wijze van spreken).

Plaatsvervangende schaamte

Als je tegen je vriendin zegt ‘I’m not a regular mom, I’m a cool mom’, weet ze meteen waar je naar refereert (Mean Girls) en jullie kruipen beide van plaatsvervangende schaamte onder de bank wanneer Daan Schuurmans in Costa! de zwoele propper uithangt en Hanna Verboom verliefd wordt op de snowboardleraar in Snowfever. Waarom vinden we dat dan toch zo leuk?

Emotionele ervaring

‘De aanwezigheid van andere mensen kan een emotionele ervaring intenser maken’, verklaart Mina Cikara, assistent-psychologie professor aan Harvard. ‘Leedvermaak is nog steeds vermaak, ondanks dat het feit dat het niet aardig is. Het zou goed kunnen dat dat vermaak verdubbelt wanneer je het ervaart met andere mensen. Een andere factor is de bevestiging van jouw perspectief. Als ik iets stom vind wat jij ook stom vindt, weet ik dat we de wereld hetzelfde zien. Dat kan een heel bevredigend gevoel zijn.’

Gedeelde smart is halve smart. Voel je dus vooral niet schuldig als je die met Oscars bekroonde film dit weekend even laat liggen om samen een willekeurige Johan Nijenhuis-film te Netflixen. Dat is heel goed voor jullie band.

Ben je dol op foute romcoms maar kun je niet naar horrorfilms kijken? Ook daar is een wetenschappelijke verklaring voor.

The Cut

Reageer op artikel:
Onderzoek: Dit is waarom we het zo heerlijk vinden om samen naar ‘slechte’ films te kijken
Sluiten