Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Columns 20 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Sandra: ‘Het Sintgestuiter is begonnen. Laat je vooral niet gek maken – dat doen de kinderen wel’

Sandra is getrouwd en moeder van een jongetje van 7 en meisje van 4. Ze werkt als vertaler en tekstfreelancer en is dol op boeken.

Column: Het Sintgestuiter is begonnen

Het is nog net half november geweest of de Sinterklaasliedjes zijn al volop te horen in huis – niet dat die de rest van het jaar verdwenen waren, hoor. Mijn verjaardag is nog maar nauwelijks voorbij of er wordt reikhalzend uitgekeken naar de stoomboot. Want die lieve, goede Sint heeft de gewoonte een weekje later ons kikkerlandje alweer aan te doen.

De kinderen (van zes en drie) stuiteren nu al een week, elke dag ietsje meer. Vanaf het moment dat ze de aankondiging voor het Sinterklaasjournaal zien – ‘Dat is Dieuwertje Blok!’ en ‘Kijk, mama, daar is Diemertje!’ – is het hek echt van de dam. Gierende zenuwen, razend enthousiasme en zinderende spanning. Je kunt het het best vergelijken met Agnes uit de Verschrikkelijke Ikke-films: keihard gillen en met grote ogen verklaren: ‘Ik trek dit niet!’
 

Tekening opsturen

Als ze dan het eerste Sinterklaasjournaal hebben gezien, weet je gewoon dat je ze geen avond meer rustig naar bed gaat krijgen zonder dat ze weten hoe het verder gaat. Tip: kijk via Uitzending Gemist, dan bepaal je zelf het handigste moment! Mijn zoontje vraagt zich al een week af welke schoen hij zal zetten, en de eerste tekeningen zijn al gemaakt. Gelukkig heeft hij net gezien dat ze een printer in het Pietenhuis hebben staan, dus dan kan zijn tekening er nu al naartoe! (Mag daaaat?! Wil jij hem sturen, mama? En komt die dan ook op tv?)
 

Doe vooral mee

Ik kan alle ouders en grootouders aanraden om vooral het Sinterklaasjournaal mee te kijken. Dat is tenslotte het enige, echte, onvervalste liveverslag van hoe het de Sint en de Pieten vergaat. Op school kijken ze vaak ook, dus de kinderen krijgen het toch wel mee, en ze houden jou er maar wat graag van op de hoogte. En het is weer spannend, want het Grote Boek van Sinterklaas is dobberend in de sloot aangetroffen, en er vallen dagelijks pakjes van de Pakjesboot! (Wil je thuis meedoen, leg dan deze week nog een ingepakt doosje in de tuin, toevallig ergens op straat of zelfs thuis in je aquarium…)

Probeer in elk geval een beetje in die fantasie en de Sintsfeer mee te gaan, anders worden het drie heel zware weken. Ga op in het verhaal, stimuleer hun fantasie, doe mee met de liedjes en zet ze lekker aan het knutselen en tekenen. Desnoods voor elke Piet een aparte tekening, dan zijn ze even zoet. Hun aftelkalender is jouw aftelkalender. En af en toe een Sint bezoeken in een winkelcentrum is ook best leuk als je die blije gezichtjes en grote ogen ziet.
 
Laat je vooral niet gek maken – dat doen de kinderen wel. 😉 Probeer met ze mee te genieten, en ondanks al die aanbiedingen overal toch die overvolle zak met cadeaus aan het eind te voorkomen. Vaak zijn ze na een uurtje de aandacht wel kwijt en mogen die volwassenen het mooi zelf uitzoeken met hun cadeaus. En als je al veel hebt ingeslagen, bewaar je de rest gewoon voor onder de kerstboom – ben je nu mooi al klaar met shoppen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Sandra: ‘Het Sintgestuiter is begonnen. Laat je vooral niet gek maken – dat doen de kinderen wel’
Sluiten