Tessa Ham
Tessa Ham Persoonlijk 27 mrt 2021

Sandra had een schuld van 100.000 euro: “Het kan iedereen overkomen”

Eén derde van de Nederlanders heeft geldzorgen en 650.000 huishoudens hebben zelfs problematische schulden. Het zijn zorgwekkende cijfers. Wat het nog erger maakt, is dat nabije vrienden en familie waarschijnlijk geen idee hebben. Over geld wordt in Nederland niet gepraat. Dat is waarom Sandra Doevendans (37) pas over haar schuld durfde te praten toen ze na twaalf lange en heftige jaren alles had afbetaald.

In haar boek ‘Schone Lei’ deelt ze openhartig haar eigen verhaal en deelt ze tips om grip te krijgen op je financiën. Ze hoopt zo niet alleen anderen te behoeden voor schulden, maar ook het taboe daarop te doorbreken.

Schuld van 100.000 euro

Sandra belandde zelf in de schulden toen ze op haar 21e een café kocht en na een aantal verkeerde beslissingen (waaronder het afsluiten van een wurgcontract) het café met verlies moest verkopen. “Ik bleef achter met een schuld van 100.000 euro”, vertelt ze.

Op dat moment was Sandra 23 jaar en zwanger. Eigenlijk wilde ze weer de schoolbanken in. Door het missen van een herexamen, had ze nooit haar havo afgemaakt. Nu ze zwanger was, wilde ze graag het goede voorbeeld geven aan haar kindje. Maar door deze keuze kwam ze niet in aanmerking voor schuldhulp: dan moet je namelijk fulltime werken.

“Niemand dacht met me mee”, zegt Sandra. “Niemand dacht: goh, uiteindelijk gaat die studie haar helpen om een goede baan te vinden, de schuld af te betalen en economisch zelfstandig te worden. Er kan veel verbeterd worden in de schuldhulp. Nu zijn er bepaalde protocollen waar ze zich aan moeten houden, terwijl je beter per individu kunt kijken welk pad bij deze persoon past.”

Anoniem: ‘Mijn vriend weet niet dat ik teveel geld uitgeef en schulden maak.’

Boek ‘Schone Lei’

Twaalf jaar duurde het voordat ze uit de schulden wist te komen. Een zware tijd, waarin ze niet alleen de avondschool en een universitaire opleiding volgde en haar zoon opvoedde, maar ook vaak in de rechtszaal was te vinden met schuldeisers. “Ik heb de hele tijd zoveel mogelijk extra werk gezocht”, vertelt ze over die tijd. “Soms werkte ik wel 80 uur per week. Op deze manier kon ik zo snel mogelijk mijn schulden afbetalen en nog af en toe iets leuks voor mijn kind kopen.”

Nu ze inmiddels helemaal uit de schulden is, heeft ze het boek ‘Schone Lei’ geschreven. Hierin beschrijft ze niet alleen uitgebreid haar eigen verhaal, maar vertelt ze ook wat er momenteel allemaal misgaat op het gebied van schulden en financiën in de samenleving. Daarnaast wil ze vooral laten zien dat in de schulden komen werkelijk iedereen kan overkomen. In het boek Schone Lei vertelt ze daarom niet alleen haar verhaal, maar ook die van anderen. Zo vertelt ze bijvoorbeeld het verhaal van Esther, die met haar zoon op straat kwam te staan nadat haar man verdween.

“In Nederland denken we nog te vaak dat als iemand in de schulden is gekomen, het wel zijn of haar eigen schuld zal zijn”, zegt ze. “Je ziet het al aan het woord. Of je nou een moord pleegt of geld leent van iemand, in beide gevallen ben je ‘schuldig’. In het Engels is dat heel anders: dan ben je guilty aan moord. Als je in de schulden zit, ben je in dept.”

Taboe op schulden hebben

In ons land heerst heel erg de gedachte: ‘je moet gewoon je best doen en dan komt het wel goed’. Dat is volgens Sandra de reden dat veel mensen niet over hun schulden durven praten en gemiddeld pas na vijf jaar hulp zoeken. “Vaak bevind je je al in een slechte situatie: je onderneming heeft het niet gered of je bent gescheiden en daardoor raak je in de schulden”, zegt Sandra. “En ondertussen zie je op social media dat het goed gaat met iedereen. Zij gaan wel op vakantie en uit eten.”

Ze denkt dat de coronacrisis ervoor zorgt dat geldproblemen meer besproken zullen worden. “Het begon natuurlijk als een medische crisis, maar wordt inmiddels ook een economische crisis”, zegt Sandra. “Mensen verliezen hun baan en komen in de bijstand terecht, terwijl ze het al niet breed hadden. Ik merk dat het voor mensen door COVID iets makkelijker is om over hun geldproblemen te praten. Nu is er immers een externe schuldige, een virus dat de hele wereld pakt. De schuld wordt veel minder bij jezelf gelegd.”

In het boek staan ook veel manieren en tips hoe je bewuster met geld kan omgaan. Dat is voor iedereen handig en niet alleen mensen die al schulden hebben. Het allerbelangrijkste dat je tegen schulden kunt doen, is namelijk ze voorkomen.”Het is eigenlijk heel gek dat we niets over financiën op school leren”, zegt Sandra. “Je kan wel zeggen dat het iemands eigen schuld is als ze in de schulden terechtkomen, maar waar hebben ze geleerd om met geld om te gaan? Mensen die moeite hebben met rondkomen, kunnen het moeilijk leren aan hun kinderen. Maar zelfs in rijke gezinnen wordt er niet over geld gesproken.”

Zo houd je je schulden onder controle – hoe groot ze ook zijn

Tips om te besparen

Uiteindelijk heeft de schuldhulp ervoor gezorgd dat Sandra helemaal uit de schulden is gekomen, maar zelf heeft ze daar ook hard naartoe gewerkt. “In een Excel-sheet hield ik bij wat mijn inkomsten en uitgaven waren en bepaalde ik een budget voor de week”, zegt ze. “Boodschappen deed ik één keer in de week en dan liep ik alle supermarkten af. Mijn groenten sneed ik alvast en vroor ik in, zodat ze lang goed bleven. Ik droeg ook dikke truien, zodat ik kon besparen op de verwarming. Als het echt koud was, ging ik gewoon vroeg naar bed en las ik onder mijn dikke dekbed een boek.”

Veel van de bespaartips in het boek volgt ze nog steeds op: “Nog steeds kijk ik wat de aanbiedingen zijn en koop ik houdbare producten in bulk”, zegt ze. “Ook onderzoek ik nog elk jaar waar ik kan besparen op verzekeringen en abonnementen. En voordat ik iemand inhuur voor een klus in huis, kijk ik eerst of ik het zelf kan.”

Omdat een boek een luxe kan zijn als je geldzorgen hebt of zelfs in de schulden zit, kun je op de website van Sandra ook een boek doneren. Zo kun je een boek betalen voor een ander die het nodig heeft. “We delen het boek dan bijvoorbeeld uit bij de Voedselbank”, zegt Sandra. “Soms krijgen we ook mails van mensen die het boek graag willen hebben. Zoals van een alleenstaande moeder die het niet breed heeft.”

Benieuwd naar Sandra’s hele verhaal en die van anderen? Ben je op zoek naar waardevolle tips die je helpen je financiën op orde te krijgen en te besparen? Of wil je graag een ander helpen door het boek te doneren? Kijk dan op de website van Sandra om ‘Schone Lei’ te bestellen.

Dit artikel verscheen eerder op Workjuice.nl.

6 Stappen die je kunt doorlopen om van je schulden af te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Sandra had een schuld van 100.000 euro: “Het kan iedereen overkomen”
Sluiten