Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 26 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Sandra: ‘Het moet niet te lang duren, maar ook niet te kort zijn’

Sandra is getrouwd en moeder van een jongen van 8 en meisje van 4,5. Ze werkt als vertaler en tekstfreelancer en is dol op boeken.

Column: We geven een feestje! Maar wat gaan we doen?

Bij de oudste in de klas is het alles of niets met verjaardagen: het is een hele tijd rustig, en dan zijn er weer vijf jarigen vlak achter elkaar. En dus ook vijf feestjes. En nu mijn zoontje vaker wordt uitgenodigd, krijg ik ook veel meer een idee van wat andere ouders allemaal verzinnen voor zo’n feestje. En in groep 4 lijkt het ineens afgelopen met even gezellig iets knutselen aan de keukentafel en daarna (buiten) spelen.

Ravotten

Onlangs was er een feestje in een indoorspeeltuin: lekker ravotten, rondrennen en je helemaal moe springen op de trampoline, volhouden dat je niet moe bent en in de auto op weg naar huis in slaap vallen. Een van de komende feestjes wordt iets sportiefs ergens op een voetbalveld. We hopen op mooi weer. Sommigen gaan een middagje paardrijden, anderen gaan op survival en duiken met liefde in een modderbak of gaan ergens naartoe met de auto om door een natuurgebied te struinen.

Regelen

Wij hebben zelf ook binnenkort een jarige. En ik vind het nog best lastig om iets te bedenken. Eerst kijken hoeveel kinderen je zou willen uitnodigen, en dan in de gaten houden dat je niet veel meer kinderen hebt dan er bij zo’n feestje in het groepje mogen zitten. Er komt nog een hoop bij kijken, zelfs als je eenmaal zo ver bent dat je het feestje juist buitenshuis wilt hebben.

Verlanglijstje (van mij)

We beginnen bij het begin: ik wil natuurlijk een feestje dat mijn zoontje zelf leuk vindt, liefst iets wat ze niet net bij een ander ook hebben gedaan. Maar dat is nog lastig kiezen, en dan ben je er nog niet qua wensen. Want… we willen het liever niet te ver uit de buurt. Het is handig als ouders hun kind naar de locatie kunnen brengen en daar weer kunnen halen. Het moet niet te lang duren, maar ook niet te kort zijn. Het is leuk als het iets creatiefs is en ze iets mee naar huis kunnen nemen, maar daar zijn (hier) niet heel veel feestjes voor te vinden.

Wat eten we?

De vraag is natuurlijk ook: op welke dag wil je het vieren? Na school, op woensdag, in het weekend of eventueel zelfs in een vakantie? ’s Ochtends of liever ’s middags? Zorg je dan ook voor taart en/of lunch en/of avondeten, of komt het net zo uit dat de kinderen daarvoor weer op tijd thuis zijn? Ook dat hangt soms af van het feestje dat je kiest; er is niet overal catering bij inbegrepen. En uiteraard wil je misschien ook niet meteen een half maandsalaris uitgeven aan alles bij elkaar.

Reserveren

Wat ik geleerd heb: kijk van tevoren alvast rond naar mogelijke feestjes, dan weet je een beetje wat er te doen is in je omgeving. Zorg dat je er uiteindelijk twee of drie hebt om (samen) uit te kiezen. Dan weet je ook hoeveel vriendjes je kunt uitnodigen. Je kunt vaak al redelijk ver van tevoren reserveren, maar let op tot welk moment je nog kosteloos kunt afzeggen. Voordat je bevestigt kan het handig zijn dan eerst de ouders te polsen of hun kinderen op de gewenste datum kunnen, anders blijf je heen en weer mailen met de organisator om dingen te verzetten en anders te plannen. Vraag dan ook meteen of er speciale eet- en drinkwensen zijn (allergieën, diëten) om rekening mee te houden.

En het allerbelangrijkst: het hoeft niet allemaal meer, groter, duurder. Kinderen vermaken zich al gauw en zijn best snel tevreden. Zorg jij nou maar dat je de accu van je fototoestel hebt opgeladen en de uitnodigingen klaar zijn om uit te delen, mogelijk met wat cadeautips erbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme