Janne Vogel
Janne Vogel Columns 3 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Sandra: ‘Elk jaar denk ik weer: als ik nou een lijstje had gemaakt…’

Sandra is getrouwd en moeder van een jongetje van 7 en meisje van 4. Ze werkt als vertaler en tekstfreelancer en kijkt enorm uit naar de vakantie. Alleen niet zo heel erg naar het inpakfeest dat eraan voorafgaat.

Column: Ik ga op reis en ik neem mee…

Elk jaar weer denk ik: als ik vorig jaar bij het inpakken nou een lijstje had gemaakt, dan had ik nu een handige checklist gehad en was het inpakken een eitje. Aan de andere kant is het op zich niet zo heel moeilijk. Het duurt alleen zo lang, en dan moet het ook nog in de auto passen.

Kleding

Wat kleren betreft moet je voor iedereen genoeg mee hebben om de vakantie door te komen (en als je tussendoor kunt wassen of handwassen, dan scheelt dat). Je moet denken aan alle voor de hand liggende weerstypen, want al is het er nu nog zo zonnig, het kan zo omslaan en dan zit je daar in je korte broek en sandalen in de stromende regen. Het handigst is het om in laagjes te denken. Je hoeft geen dikke truien mee te nemen; je kunt ook een T-shirt met korte mouwen over een T-shirt met lange mouwen heen aantrekken. En als je een vest hebt, kun je de dunne zomerjas ook overslaan en desnoods alleen een regenjas inpakken.

Toilettas

Wat heb je toch veel badkamerspullen die je eigenlijk voor het geval dat toch maar meeneemt. Ja, je kunt op je bestemming ook douchegel, shampoo en al die dingen kopen. Maar vaak gaat de geopende fles van thuis gewoon mee. Haarborstels, haarspeldjes en elastiekjes, wattenstaafjes, tandenborstels en tandpasta (ieder z’n eigen tube, want dat is nu eenmaal zo). Tot zover allemaal nog voorspelbaar. Dan komt de zonnebrandcrème, het doosje pleisters, de pincet, de teken-pincet, een doosje paracetamol, nagelknipper groot en klein, vijl, anti-muggenspul, oogdruppels… Voor je het weet kun je beter een kartonnen doos pakken dan het allemaal in je toilettas kwijt willen.

Speelgoed

En dan komt de tas met speelgoed en doe-dingen. Uitgebreid knutselen met lijm, schaar, papier en karton is meestal niet zo handig. Maar er zijn genoeg knutselsetjes waar alles al in zit (dubbelzijdig tape en voorgeperforeerd papier, bijvoorbeeld). Ik moet in elk geval een paar autootjes meenemen zodat ze er allebei mee kunnen spelen. Want je zult zien dat de ander dat dan ook ineens wil doen. Even goed afspreken hoeveel knuffels ze mogen meenemen, en dan nog een bal en een frisbee erbij. (Dat kan zelfs onderweg een leuke pauzebezigheid zijn, als ze toch even die autostoeltjes uit moeten.)

Tekenen en kleuren

Vorig jaar werd er vooral heel veel getekend en gekleurd. Dus heb ik alvast wat doeboekjes gehaald. Een puzzelboekje voor de juiste leeftijd, en natuurlijk gaan onze potloden, stiften en een schrift of tekenblok mee. Puntenslijper en gum niet vergeten. Zo kunnen de kinderen ook meteen tekeningen maken van wat ze hebben gezien of beleefd, en hun eigen vakantie vastleggen.

Mama’s tas

Als al die geopende tassen klaarstaan, sommige al tot de nok toe volgepropt, denk ik er ineens aan dat ik voor mezelf nog niets heb ingepakt. Mijn doeboekjes en tekenspullen. Mijn fototoestel, mijn agenda, een boek met tekenvoorbeelden. Vorig jaar had ik mezelf een Wreck This Journal cadeau gedaan om me lekker uit te leven. Dit jaar is het Hokjes geworden, om eindeloos te doodelen (en hopelijk beter te worden in tekenen). En dan kijk ik naar al die boeken die ik gelezen had willen hebben deze zomer. Ach, er kan er toch vast wel eentje mee? Of twee? Dan heb ik wat te kiezen. Of drie, misschien kan mijn man die dan lezen…

Tijdig lijstje

Als je het prettiger vindt werken met een lijstje, maak dan een lijstje. Per persoon of per soort spullen, zoals hierboven. Het voordeel daarvan is dat je – zeker met het speelgoed – dan ook kunt controleren of je alles hebt als je weer naar huis gaat. Ideaal zou het zijn om dat lijstje tijdig te maken. Met andere woorden: ruim van tevoren, en niet als de vakantiestress al toeslaat. Want dan ga je alsnog dingen vergeten. Zoals pyjama’s. Is me weleens gebeurd – maar in een T-shirt kun je gelukkig ook prima slapen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Sandra: ‘Elk jaar denk ik weer: als ik nou een lijstje had gemaakt…’
Sluiten