Sanne: ‘Zo af en toe lijkt het erop alsof hij ook dingen leert die ik liever niet heb’

Sanne is getrouwd met David en is een stay-at-home-mama van Jesper (4) en Julia (1).

Column: Je hoeft niet alles na te doen

Jesper zit nu alweer een tijdje op school. Hij heeft het er prima naar zijn zin en leert veel. Met vriendjes spelen, samen delen, netjes opruimen. Dat doet hij op school heel goed, heb ik begrepen. Maar zo af en toe lijkt het erop alsof hij ook dingen leert die ik liever niet heb.

Boos

Neem nou dit voorbeeld. Hij zit op een middag na school met blokken te spelen in de huiskamer en Julia gooit iets uit de box. Boven op zijn toren. Geheel per ongeluk, maar dat maakt niet uit, Jesper wordt boos. Heel erg boos. Want dat heeft hij een van zijn nieuwe klasgenootjes ook zien doen. Hij balt zijn vuisten, opent zijn mond zo ver als hij kan en brult dan als een soort dinosaurus. 
Dat het klasgenootje daarna op de nadenkstoel moest, vertelde hij pas veel later. Dat had op zich ook wel indruk gemaakt. Maar blijkbaar niet zo veel als de boze bui zelf.

Pieuw-pieuw

Nog een voorbeeldje: dankzij een klasgenootje dat thuis gezellig samen met papa allerlei schietspelletjes doet op de computer (en ja, die jongen is maar een paar maandjes ouder en ook gewoon vier jaar) rent Jesper nu dus ‘pieuw-pieuwend’ door de tuin, of wijst hij met duim en wijsvinger in pistoolhouding naar zijn zusje. Ben ik ook niet zo gecharmeerd van, moet ik zeggen.

Zeide ik

Maar wat me nog wel het allermeest opvalt is dat Jesper nu ineens komt vertellen dat hij ‘van de glijbaan glijde’ of dat hij de juf ‘roepte’. De allermooiste versie vind ik die waarbij het persoonlijk voornaamwoord ineens wordt verbogen: ‘en toen had ik-te gepuzzeld’. Het klinkt superschattig en sommige dingen zijn echt leuk, maar… hij ‘zeide’ die dingen dus wel goed voordat hij naar school ging.

De juf zegt daarover overigens dat ze het vanzelf wel goed leren, maar dat daar inderdaad nu in de klas niet echt op wordt gelet. Maar blijkbaar geldt dat voor wel meer dingen, bedacht ik toen ik Jesper heel hard ‘loser’ hoorde roepen tegen zijn zusje. Of toen hij terloops een keer vroeg ‘wattehel?’, zonder dat het iets met producten voor de badkamer te maken had. Die hebben we meteen genoteerd voor later.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Sanne: ‘Zo af en toe lijkt het erop alsof hij ook dingen leert die ik liever niet heb’
Sluiten