Janne Vogel
Janne Vogel Columns 3 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Sanne over muggen: ‘Ik zweer het je, ze doen het erom’

Sanne is getrouwd met David en is een stay-at-home-mama van Jesper (4) en Julia (1). Ze heeft al jaren een hekel aan muggen. En niet een klein beetje.

Column: Is er dan niets tegen muggen dat wél werkt?

Het lijkt wel alsof het op vakantie nog erger is dan thuis. Je bent al moe van alle spanning en activiteiten en prikkels en nieuwe dingen, en net als je lekker in bed ligt en het liefst al een beetje bent weggedoezeld, hoor je iets zoemen. En niet ergens in de verte, maar Heel Dichtbij.

Wraak

Nou was ik er tot voor kort eentje die dan meteen rechtop in bed zat, al dan niet met een schreeuw of gil en een nutteloos meppend gebaar. Maar ja, dat doe je dan weer niet als je kinderen in dezelfde kamer liggen te slapen. Hoe vaak ik het me ook voorneem om vooral niet in paniek te raken en gewoon verder te slapen, mijn ogen schieten open zodra dat ellendige rotbeest weer een rondje rond mijn hoofd komt vliegen. Ik zweer het je, dat beest doet het erom. (En verstopt zich dan snel als je het licht aan doet en vol wraaklust op jacht gaat.)

Knalrood

Gelukkig slapen de kinderen gewoon door. Die schijnen dat hele gezoem niet mee te krijgen en worden hooguit wakker met weer een paar extra rode bulten op hun lijfje. Het is gewoon zielig: Jesper heeft er nu drie alleen al in zijn gezicht, zijn benen en armen zitten onder en het is heel moeilijk om dan niet te gaan krabben en wrijven. Zelfs midden in de nacht heeft hij de reflex om iets tegen de jeuk te doen, met als gevolg dat de bultjes de volgende ochtend knalrood en vier keer zo groot zijn geworden.

Nutteloze middeltjes

Wat ik ook doe voor het slapengaan, niets helpt. Me insmeren met een of ander insectenwerende stinkspray heeft tot nu toe eigenlijk nog nooit een bewezen effect gehad. Een speciale muggenstekker die ook zoemt en ze dan bij mij weghoudt: nutteloos. Een andere speciale stekker met een mooi, blauw licht dat muggen aantrekt en ze vervolgens roostert als ze dichtbij genoeg komen: geen effect. Ja, het houdt me nog even extra wakker omdat de hele kamer spontaan in blauw licht baadt dat precies op mijn gezicht valt, hoe ik ook ga liggen. En citronella haalde al niets meer uit toen ik nog klein was.

Klamboe

Nou zei een buurvrouw laatst: neem een klamboe! Maar heeft dat zin, werkt dat dan wel, of word ik er alleen maar licht claustrofobisch van? Want ik ben er een beetje van overtuigd dat ik – zonder hemelbed met vier hoge palen – gewoon verstrikt raak in dat stuk vitrage zodra ik me omdraai. En David merkte al heel droogjes op dat het tv-meubel er vast niet ook nog onder gaat passen, dus hoe moet dat dan met film kijken? (Ja, dat zijn nog eens zorgen, ik weet het.) En hoe weet je dat er niet net een mug onder je klamboe vliegt als je eronder kruipt? Moet ik dan toch voor het slapengaan nog op jacht met vliegenmepper en zaklamp?

Toverspreuk

Dus zeggen jullie het maar: al die smeerseltjes en sprays en potjes en kaarsen tegen muggen en andere insecten: heeft het eigenlijk wel zin? Of koop ik alleen maar dure rommel voor het geruststellende effect, of met het idee dat ik daardoor ’s ochtends maar dertien nieuwe beten heb in plaats van dertig? Kan ik net zo goed op een been gaan staan met een ingestraalde vliegenmepper in mijn hand en een toverspreuk opzeggen, of zijn er zowaar middeltjes of apparaatjes die echt werken? Hebben jullie goede ervaringen met een klamboe, ook voor kinderbedden? Want ik wil er dolgraag vanaf, van die beesten. En van de beten. Tips zijn welkom!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme