Redactie
Redactie Mind 8 aug 2017

Sarcastische mensen zijn intelligenter

Ik sta bekend om m’n slechte grappen. Althans, andere mensen vinden ze vaak slecht, ik noem het zelf liever ‘grappen die helaas door de rest van de wereld niet begrepen worden’. Oké, slechte grappen dus.

Sarcasme komt in vele vormen, maten en gradaties: vriendelijk, iets minder vriendelijk, spottend, soms ronduit kwetsend, grappig en soms minder grappig. Intonatie, timing en het vermogen van het gezelschap om sarcasme a) te begrijpen en b) te waarderen zijn vaak essentieel voor het in goede aarde vallen van een sarcastische grap of opmerking.

Ooit stond sarcasme bekend als ‘de hoogste vorm van intelligentie’. Nee, dat heb ik niet zelf bedacht (ik geef toe, het had gekund), maar het was niemand minder dan Oscar Wilde. En laat onderzoekers van zowel Harvard als Columbia University – niet de minsten – nou bevestigen dat sarcastische mensen inderdaad bovengemiddeld intelligent(er) en creatiever zijn. En wel hierom.

1. Sarcasme is goed doordacht

Een sarcastische grap vereist significant meer denkwerk dan een ‘gewone’ grap. Voor een niet-sarcastische, recht-toe-recht-aan-grap of opmerking hoeft je brein niet de acrobatiek uit te halen die het moet uitvoeren om die extra laag toe te voegen. En juist die extra laag is wat een opmerking sarcastisch maakt. Weet je hoe moeilijk het is (vlot) een grap te bedenken die zowel humoristisch, ironisch als een tikkeltje cryptisch is? Juist ja, behoorlijk (moeilijk).

2. Sarcastische mensen hebben een creatiever brein

Sarcasme is van alle correlaties van het brein voor de wetenschap de meest fascinerende. Maar bovenal blijkt dat mensen die in staat zijn om zowel zelf sarcastische opmerkingen te maken, evenals sarcasme van anderen te kunnen begrijpen maar liefst drie keer creatiever zijn dan mensen die dat niet kunnen. Ergo: sarcasme kan onze gedachten compleet nieuwe out-of-the-box terreinen laten betreden.

3. Sarcastische mensen kunnen abstract denken

En laat dat abstract denken nou net ook zo’n vaardigheid zijn die per definitie aan intelligente mensen wordt toebedeeld.

Tot slot de beroemde keerzijde van de medaille: lekker leuk dat je jezelf zo hyperintelligent kan noemen, maar zolang mensen je grappen en opmerkingen niet begrijpen of verkeerd interpreteren, kun je ze maar beter achterwege laten. Of betere grappen verzinnen. En daar moet je pas echt slim voor zijn.

Iemand die hier nog een slechte, sarcastische grap over wil maken, kom maar op.

Comedian maakt té grappige (en herkenbare!) show over zwangerschap>

Reageer op artikel:
Sarcastische mensen zijn intelligenter
Sluiten