Redactie
Redactie Persoonlijk 17 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Sas: ‘Dit is waarschijnlijk wat Sander bedoelt met jaloerse vrouwtjes’

Sas is 42 jaar en woont samen met Paul. Samen hebben ze twee kinderen die naar de basisschool gaan. Haar beide kinderen zijn hooggevoelig, zij zelf ook, al gebruikt ze de term liever niet vanwege alle vooroordelen en haar hokjesallergie. Ze probeert haar kinderen en zichzelf zo goed mogelijk door de schooldagen en werkdagen met narcistische leidinggevende heen te loodsen. En dat valt niet altijd mee. Hoe dat gaat? Dat lees je vanaf nu wekelijks op Famme. Lees hier de column van vorige week.

Column: Loyaliteit

Terwijl het schoolplein langzaam leegloopt en de meeste kinderen en ouders op weg naar huis zijn, sta ik nog te wachten op Ties. Waar blijft hij? Als ik dit had geweten had ik me niet zo hoeven haasten vanuit mijn werk. Net op het moment dat ik besluit om naar binnen te gaan, komt hij naar buiten. Ik zie meteen dat er iets aan de hand is. Zijn gezicht ziet bleek en aan zijn ogen zie ik dat hij is geschrokken. Zonder me te begroeten zegt hij: ‘Jeroen is in elkaar geslagen.’ Jeroen is een jongen uit zijn klas.

Ik vraag wat er is gebeurd. Ties vertelt hoe drie jongens uit zijn groep zeiden dat ze opgefokt waren en zin hadden om ruzie te maken. Ze besloten Jeroen, die meestal snel reageert en boos wordt, uit te dagen. De boze reactie van Jeroen was reden voor de drie om hem op de grond te gooien en tegen zijn hoofd te trappen.

Ties begint te huilen als hij vertelt hoe dat ging. Ik trek hem tegen me aan en vraag waar hij was toen het gebeurde. Ties vertelt dat hij met de drie jongens aan het spelen was en dat het heel leuk was totdat ze Jeroen begonnen uit te dagen. Hij wilde dat ze ophielden, maar durfde niets te zeggen en verstopte zich achter een muurtje. Uiteindelijk is iemand anders de meester gaan halen en moest de hele groep nablijven om met elkaar te bespreken wat er was gebeurd.

Onderweg in de auto vraag ik wie de drie jongens waren. ‘Klaas, Melvin en Sven,’ antwoordt Ties. Ik zucht en kan nog net inslikken dat ik dat al dacht. Al het hele schooljaar zorgt dit drietal voor gedoe in de groep. Sven is de aanvoerder en Ties kijkt tegen hem op om alles wat hij krijgt en mag van zijn ouders. Volgens Ties doet Sven heel veel voor de groep, daarom is het logisch dat hij de baas is. Als ik voorzichtig vraag hoe het zou zijn om met z’n allen de baas te zijn, wordt hij boos. Sven geeft Ties regelmatig klusjes, zo moest hij laatst zijn tas halen en de modder van zijn nieuwe schoenen vegen. Dat doet Ties met plezier, hij is er zelfs trots op dat hij iets voor Sven mag doen. Als ze na schooltijd samen gamen, hoor ik regelmatig dat Sven andere kinderen uitlacht of zijn belofte niet nakomt om samen te spelen. Is dit jongensgedrag en moet ik me er niet mee bemoeien?

Een klasgenoot in elkaar trappen gaat mij echt te ver. Die avond praten Paul en ik samen met Ties en Bella over vriendschap en wat er is gebeurd vandaag. Is het normaal om iemand uit te dagen als je opgefokt bent? Is het normaal om iemand in elkaar te trappen als je daar zin in hebt? Kun je in een vriendschap de baas zijn? En wat kun je doen als je ziet dat een klasgenoot wordt aangevallen?

Ties en Bella zijn het erover eens dat al die dingen niet kunnen en dat je meteen hulp moet gaan halen als zoiets gebeurt. Ik ben opgelucht, maar na afloop vraagt Ties of hij morgen met Sven mag spelen. Sven heeft beloofd dat hij morgen mee mag naar de winkel van zijn vader om iets uit te zoeken en deze keer gaat het echt door. Ik zucht omdat ik vermoed dat Sven iets heeft beloofd wat net als de vorige keren niet door zal gaan. Omdat hij morgen vast besluit om iemand anders mee te nemen of omdat zijn vader er onverwacht niet is. Ik zucht omdat Ties ondanks ons gesprek loyaal blijft aan Sven.

Als ik ‘s avonds mijn mail check, vind ik een bericht van een onbekende afzender. De vrouw schrijft dat ze haar naam niet kan noemen, maar dat ze me wil waarschuwen voor Sander, mijn leidinggevende. Sander zou niet de man zijn wie ik denk dat hij is. Hij bood haar jaren geleden hulp aan met het opstarten van haar bedrijf, maar heeft haar uiteindelijk juist in de problemen gebracht toen ze weigerde om met hem naar bed te gaan. Ze eindigt met het advies om weg te gaan nu het nog kan en dat zij niet de enige is. Even voel ik een rilling, maar dan glimlach ik. Dit is waarschijnlijk wat Sander bedoelt met jaloerse vrouwtjes. Sinds hij succes heeft met zijn bedrijf proberen vrouwen hem te verleiden, iets waar hij nooit op ingaat en waar hij ongevoelig voor is. Ik lees het bericht nog een keer en verwijder het. Gelukkig weet ik wel beter.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme